Timosenko helyett új kormányfőt akar Janukovics

Vágólapra másolva!
Elnöki beiktatása után meneszteni fogja posztjáról Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt Viktor Janukovics. A február 7-i elnökválasztás győztese azt azonban nem mondta meg, hogy kit szeretne kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics, az ukrajnai elnökválasztás győztese nem lát esélyt arra, hogy beiktatását követően Julija Timosenko jelenlegi kormányfő megőrizze tisztségét. A politikus erről vasárnap egy tévéműsorban beszélt.

A Régiók Pártjának vezére kijelentette: meggyőződése, hogy Timosenko ötéves munkája a hatalomban nem volt hatékony, ezért nem maradt esélye megőrizni a posztot. Hozzátette: már van jelöltje a miniszterelnöki tisztségre, de csak beiktatása után fogja megnevezni.

Vasárnap az ukrán központi választási bizottság elutasította az elnökválasztáson vesztes Timosenko panaszát. A kormányfő szombaton egy tévébeszédben jelentette be: a szavazáson csaltak, és megóvja a bíróságon az eredményt.

A február 7-i elnökválasztás második fordulójában Janukovics a szavazatok 48,95 százalékával megnyerte a választást - hirdette ki hivatalosan a központi választási bizottság vasárnap, három nappal a határidő lejárta előtt. Timosenko a szavazatok 45,47 százalékát kapta. A választók több mint 4 százaléka mindkét jelölt ellen szavazott, amit lehetővé tesz az ukrán választási törvény.

A világ vezető politikusai már gratuláltak a Moszkvához fűződő viszony javításával kampányoló Janukovicsnak, köztük Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök, és elismerte győzelmét a NATO és az Európai Unió is. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a szavazás megfelelt a nemzetközi elvárások nagy részének.

Nemcsak egykori bűncselekményeit nézték el neki, de 2004-es választási csalását is rég megbocsátotta a választók többsége a győzelmet arató Janukovicsnak. Az egykor állítólag rallyversenyzői babérokra törő Janukovics politikai karrierjét kezdetben egy űrhajós, később a világ egyik leggazdagabb embere is egyengette. Janukovicsról szóló portrénkat itt olvashatja.