Régi bűnök is kísértik a lövöldöző amerikai biológust

Vágólapra másolva!
Öccse halálát is ő okozta, bár sosem vonták érte felelősségre, és egy máig tisztázatlan levélbomba-ügyben is gyanús volt Amy Bishop biológus, aki pénteken három professzort lőtt agyon az Alabamai Egyetemen az Egyesült Államokban. A négygyermekes, ígéretes biotechnológiai karrier előtt álló egyetemi oktatót állítólag az aggasztotta, hogy nem újítják meg egyetemi szerződését.
Vágólapra másolva!

Halálbüntetés fenyegeti Amy Bishop Anderson alabamai neurobiológust három professzortársa meggyilkolása miatt. A nő a múlt pénteken kezdett lövöldözni Huntsville-ben, az Alabamai Egyetemen. Három tanárkollégáját megölte, másik hármat megsebesített egy 9 milliméteres pisztollyal, egy tanszéki megbeszélésen.

Azt szombaton délelőtt jelentették be az alabamai hatóságok, hogy a pénteki lövöldözés miatt szándékos emberöléssel gyanúsítják a Harvardon tanult kutatót, amiért akár halálra is ítélhetik. Még aznap délután kiderült azonban, hogy a nő 19 évesen megölte öccsét, de a felelősségre vonást akkor megúszta, vasárnap pedig arról szivárgott ki információ, hogy 1993-ban gyanúsítottként kezelték egy harvardi professzornak küldött csőbomba ügyében.

Bomba a professzornak

Paul Rosenberg, a Harvard orvosi karának professzora egy karibi nyaralásról hazatérve kapott levélbombát 1993-ban. Egy, a New York Timesnak névtelenül nyilatkozó, az ügyet jól ismerő rendőr szerint a nyomozás kezdettől fogva Bishop ellen irányult. A nő férje erre reagálva elismerte az amerikai lapnak, hogy annak idején kikérdezték őt is és feleségét is, de azt állította, hogy nem gyanúsítottak voltak, hanem csak alanyai egy nyomozásnak. Az ügyben eljáró ATF-től (szövetségi alkohol-, dohány- és lőfegyvervizsgáló iroda) még egy végzést is kaptak, hogy tisztázták szerepüket - állította a számítástechnikai mérnök James E. Anderson.

Az ügyet ismerő rendőr szerint azonban Bishopot már az elejétől fogva gyanúsítottként kezelték, és indítékaként azt feltételezték, hogy attól tartott, a professzor rossz minősítést ír majd róla. Az ügyben azonban végül senkit nem gyanúsítottak meg hivatalosan, és a nyomozást eredménytelenül zárták le. Egy Bishoppal akkoriban együtt dolgozó laboráns azt mondta a Boston Globe-nak, hogy a nő és a professzor nem sokkal a csőbombás küldemények előtt összeveszett valamin. A pénteki lövöldözés ügyében nyomozó huntsville-i rendőrség közölte, ezt az ügyet is vizsgálni fogják.

Egy halott öcs

Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy az 1986-os lövöldözés ügyében indul-e új vizsgálat a nő ellen. Azzal, hogy a régi ügy körül sem stimmel valami, Paul Frazier, Braintree rendőrfőnöke állt elő szombaton. Frazier szerint annak idején sokan rosszallták a helyi rendőrök között, hogy Bishopot vádemelés nélkül hazaengedték, miután lelőtte öcsét egy vadászpuskával. Az sem "nézett ki jól" a rendőr szerint, hogy az ügy részletes dokumentációjának 1988-ban nyoma veszett.

Egy 1987-es rendőrségi jelentésben az szerepel, hogy az ügyes hegedűs és díjnyertes tanuló Seth Bishop akkor halt meg, amikor nővére a puska kezelését gyakorolta, nem sokkal azután, hogy valakik betörtek családi házukba. A nő azt vallotta, hogy megtöltötte a fegyvert, de aztán nem tudta kiüríteni a tárát, ezért öccsét hívta segítségül, és ott volt édesanyjuk is. A fegyver véletlenül elsült, és eltalálta az öccsét. A történetet anyja is megerősítette.

Csakhogy az akkor szolgálatban lévő rendőrök úgy emlékeznek, hogy Amy Bishop összeveszett az öccsével, mielőtt mellkason lőtte volna, majd utána a mennyezetbe is lőtt a házban, és végül az utcán fegyverrel kényszerített megállásra egy autóst. Az ügyben indított eljárást állítólag felsőbb utasításra szüntették meg - helyi köztisztviselőként szolgáló anyja Frazier szerint egy rendőrségi személyzeti ügyekkel foglakozó bizottság tagja volt ekkor -, de John Polio akkori helyi rendőrfőnök nevetségesnek nevezte a feltételezéseket. Szerinte a Bishop testvérek "rosszalkodtak".

Forrás: AFP

Ígéretes karrier

A pénteki gyilkosságok indítékáról egyelőre csak sejtések vannak. A New York Times szerint a négy 8 és 18 év közötti gyermeket nevelő Bishop ígéretes karrier előtt állt a biotechnológiai iparban: új megközelítéssel próbálta kezelni a Lou Gehrig-kórt. Az eljárást egy gyógyszeripari céggel közösen fejlesztette ki, és férjével együtt kidolgoztak egy új, automatizált módszert a sejttenyésztésre, amellyel fel lehetett volna váltani a Petri-csészéket. Ennek a gyártására már 1,2 millió dollárnyi befektetői tőkét is sikerült összeszedniük a New York Times szerint. Csakhogy a közelmúltban kiderült, nem hosszabbítják meg oktatói szerződését az egyetemen. Férje szerint ez megviselte, és fellebbezett a döntés ellen.

A nő pénteken megtartotta anatómia- és neurológia-előadását, majd elment az oktatói megbeszélésre. Ott körülbelül 30-40 percig ült csöndben, majd előrántott egy 9 milliméteres kézifegyvert, és leadott számos lövést. Valaki az oktatók közül megpróbálta megakadályozni - mondta a New York Timesnak egy szemtanúra hivatkozva egy helyi rendőr -, de a nő addig lőtt, amíg fegyvere feltehetően kiürült vagy beragadt. Akkor kiszaladt a helyiségből, a fegyvert eldobta egy vécében, a rendőrök az épület előtt tartóztatták le.

Könyvből oktatott

Három biológiaprofesszort ölt meg, köztük a tanszékvezetőt. Három másik kollégája megsérült, közülük kettőnek kritikus az állapota. Krishan Chittur helyi vegyészmérnök-professzor szerint a nő a munkájában sikeresnek volt mondható, és elismert kutatónak számított, bár előfordult, hogy vitába keveredett kollégáival.

Diákjai vegyesen ítélték meg. Volt, aki szerint órái unalmasak voltak, mert csak a könyvből olvasott fel, mások ugyanakkor azt írták róla, hogy szellemes előadó, megint mások pedig azt, hogy egyes diákokkal kivételezett. Egy volt diákja szerint "a tanulóit nagyon ügyetlenül kezelte", ugyanakkor kiállt érdekükben az egyetem vezetésével szemben is. Ismerősei értetlenül és döbbenten szemlélik az eseményt. "Nagyon szókimondó személyiség volt, és a szókimondó emberek nem fojtják el bajaikat" - idézte a New York Times férjének egyik kollégáját.