Gordon Brown állítja, nem lökdösődött

Vágólapra másolva!
Durván szidalmazza, néha pedig tettleg is bántalmazza közeli munkatársait Gordon Brown brit kormányfő egy megjelenés előtt álló könyv szerint. Borwn kénytelen volt nyilvánosan cáfolni az állításokat. Azt mondta, dühében néha ugyan földhöz vág egy újságot, és előfordul, hogy csúnyán beszél, de soha nem lökött meg senkit, ahogy ezt a szerző, a The Observer kommentátora állítja.
Vágólapra másolva!

A nyilvánosság előtt volt kénytelen cáfolni Gordon Brown brit kormányfő, hogy esetenként durva megnyilvánulásokra, sőt tettlegességre ragadtatja magát közvetlen munkatársaival szemben. Mindezt egy megjelenés előtt álló könyv állítja róla.

A The Observer, a legnagyobb brit baloldali vasárnapi lap e héten kezdi sorozatban közölni saját vezető politikai kommentátora, Andrew Rawnsley könyvét. Ebben egyebek mellett az áll, hogy Brown egy ízben fellökte egyik magas rangú tanácsadóját, akivel nézeteltérésbe keveredett. A könyv szerint a kormányfő gyakran trágár szitkokkal is illeti stábjának tagjait.

Brown a Channel 4 kereskedelmi tévének adott, szombat este sugárzott interjúban azt mondta, soha életében senkit nem ütött meg és az sem igaz, hogy bármelyik munkatársát fellökte volna. "Ilyesmit soha nem csinálok ... azok az állítások, hogy bárkit megütöttem vagy egyéb módon bántottam volna, teljeséggel valótlanok" - mondta.

Azt elismerte, hogy "a pillanat hevében" néha kiszalad a száján "ez vagy az", esetleg földhöz vág egy újságot. Hozzátette, ha dühös, akkor is legtöbbször magára dühös.

Brown politikusi magatartását mindazonáltal már korábban is súlyos bírálatok érték, még közvetlen munkatársai részéről is. A brit köztisztviselői kar egykori vezetője, Lord Turnbull - aki Brown pénzügyminiszteri időszaka alatt a tárca államtitkárként is dolgozott - egy ízben "sztálinistának" nevezte a jelenlegi kormányfőt, aki szerinte azt vallja, hogy egyszerűen nem éri meg szakmai vitát folytatni a munkatársakkal, és az emberek "majd azt kapják, amit ő eldönt".

A kormányzó Munkáspárt egyik nagy tekintélyű, általános közmegbecsülésnek örvendő alsóházi képviselője, Frank Field - nem sokkal azután, hogy Brown 2007 nyarán átvette a miniszterelnöki tisztséget Tony Blairtől - a BBC rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy Brown "ordítozásra" hajlamos, "leírhatatlan vérmérsékletű" ember.