Eltévedt magyar síelőket mentettek ki egy olasz hegyről

Vágólapra másolva!
Egy éjszakát töltött a szabadban négy magyar síelő az olaszországi Alpokban egy hegyen, miután letévedtek a sípályáról. A mentőegységek éjjel lavinaveszély miatt nem keresték őket, de másnap helikopterrel mentették meg a kissé kihűlt sportolókat, akikre utóbb 300 eurós bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

Négy eltévedt magyar síelőt mentettek ki az olasz hegyi mentők kedden Itália északi részén, az Alpokhoz tartozó Zoncolan-hegyen. A 17 és 20 év közötti magyar fiatalok - egy lány és három fiatalember - hétfő délután Friuli Venezia Giulia régió egyik síközpontjában sportoltak, de a sűrű ködben letértek a sípályáról, és eltévedtek az erdőben.

Riasztották a hegyi mentőket, akik éjfél előtt lavinaveszély miatt felfüggesztették a keresést, de mobiltelefonon keresztül tartani tudták a kapcsolatot az eltévedt síelőkkel. Kedd reggel harminc fővel folytatták a keresést, amelybe a helyi polgári védelem egyik helikoptere is bekapcsolódott. Vegül megtalálták az eltévedt fiatalokat, akiket csörlővel emeltek a helikopter a fedélzetére, majd Udinébe szállították őket. Különösebb bajuk nem esett, csak szervezetük hűlt ki kissé.

A hatóságok viszont fejenként 300 eurós pénzbírságot róttak ki rájuk, mivel záróra után a sípályán maradtak, és mert nem volt náluk olyan helyzet-meghatározó eszköz, amely azért kötelező, hogy az eltévedt vagy megsérült síelőket mielőbb megtalálják a mentőalakulatok.