Öten léptek éhségsztrájkba Kubában a politikai foglyokért

Vágólapra másolva!
Négy politikai fogoly és egy újságíró kezdett éhségsztrájkba Kubában, hogy rávegye a kormányt, engedje szabadon a 200 politikai foglyot. Kedden meghalt egy börtönben éhségsztrájkoló kubai ellenzéki.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezdett négy politikai fogoly és egy ellenzéki újságíró Kubában, ahol pár nappal korábban életét vesztette egy ugyancsak éhségsztrájkoló társuk. Eduardo Díaz Fleitas, Diosdado Gonzalez Marrero és Nelson Molinet az ország nyugati végében lévő Kilo 5 nevű börtönben, Fidel Suárez Cruz ugyanazon a környéken, de a Kilo 8-ban, Guillermo Farinas újságíró pedig Santa Clara-i lakásán kezdett tiltakozó akcióba azért, hogy a kormány engedje szabadon a 200 politikai foglyot.

A négy börtönben lévő ellenzékit egy nagy leszámolás keretében, az úgynevezett fekete tavaszon tartóztatták le 2003-ban. 71 társukkal együtt azzal vádolták meg őket, hogy az Egyesült Államok zsoldosai. Büntetésként Fleitas 21 évet kapott, a másik három férfi 20-at. A kedden elhunyt Orlando Zapata Tamayo is ehhez a csoporthoz tartozott, őt eredetileg négy évre ítélték, de a büntetését állítólagos engedetlensége miatt többször is felemelték, mígnem elérte a 36 évet.

Farinas már többször kezdett éhségsztrájkot: 2006-ban például azért, hogy minden kubainak legyen joga használni az internetet, de nem tudta kikényszeríteni az engedélyt a hatóságokból.

Az Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottságának szóvivője közölte, hogy üzenetet küldtek az öt ellenzékinek, és arra kérték őket, hogy álljanak el az éhségsztrájktól, mert a kormányra ez nincs semmi hatással.

A kedden, 85 napos éhségsztrájk következtében meghalt Orlando Zapata azt szerette volna elérni, hogy a kommunista kormányzat kezelje politikai fogolyként, és ne köztörvényes bűnözőként.