Legalább 214 halottja van a rendkívül erős chilei földrengésnek

Vágólapra másolva!
Rendkívül erős, 8,8-as fokozatú földrengés rázta meg Chilét, amelynek következtében több épület összedőlt és hidak szakadtak le. A természeti csapás legkevesebb 214 halálos áldozatot követelt, de a valós pusztítást még nehéz felmérni. A chilei elnök szükségállapotot hírdetett. Egyelőre úgy tudni, hogy nincs magyar áldozat. A rengés miatt a Csendes-óceán partjainál mindenhol szökőár-riadót hirdettek.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 214 halálos áldozata van a szombati chilei földrengésnek - közölte a belügyminisztérium. A a halottak száma azonban tovább is emelkedhet. A Richter-skála szerinti 8,8-as erejű földrengés helyi idő szerint fél négy (közép-eurpai idő szerint fél kilenc) után rázta meg az országot. A CNN amerikai hírtévé szerint ez volt az ötödik legerősebb földrenégés 1900 óta.

A földmozgás epicentruma az óceánparti nagyvárostól, Concepciontól 90 kilométerre északkeletre, a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra volt, 55 kilométeres mélységben.volt. A fő rengést egy erős, 6,9-es utórengés is követte. A földmozgást a Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett. A BBC szerint a leginkább érintett város Parral, amely közel van az epicentrumhoz, de a fővárosban is komoly károk vannak, több kórházat ki kellett üríteni.

Michelle Bachelet, az ország elnöke szükségállapotot hirdetett az elemi csapás miatt, de egyúttal nyugalomra szólította fel a lakosságot. Azt mondta: ha lesznek utórengések, akkor a part mellett élő lakosságnak fel kell mennie a magasabban fekvő vidékekre. Az érintett területeken ne utazzanak a földrengés súkjtotta területeken, mert leomlottak a hidak - figyelmeztetett az államfő. Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok szükség esetén kész segítséget nyújtani Chilének.

A Magyarország chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata a Chile partjainál hajnalban bekövetkezett földrengésnek - mondta Házi Judit, Buenos Aires-i magyar konzul az MTI-nek. Házi szerint próbálnak kapcsolatba lépni Magyarország chilei tiszteletbeli konzuljaival, hogy információt szerezzenek, de ez egyelőre nem sikerült. A földrengés sújtotta körzetekben nem működnek a telefonvonalak, és akadozik az áramszolgáltatás. Ugyanakkor nincs tudomásuk róla, hogy lenne magyar áldozata a földrengésnek. A Külügyminisztérium honlapján olvasható 2005-ös bejegyzés szerint Chilében nagyjából 500-1000 magyar ember él.

Ledőlt épületek, leszakadt hidak

Egy helyi tévé jelentése szerint Concepciónban összedőlt egy 15 emeletes épület, az úttesten hatalmas repedések keletkeztek. Néhány épület kigyulladt, több híd leomlott. Az emberek az összedőlt házak romjai, kőtörmelék és üvegcserepek között botladozva kétségbeesetten próbálták hívni a családtagjaikat és barátaikat, de a telefon- és áramszolgáltatás megszakadt. A mentők tájékoztatása szerint a déli országrészben két településen súlyosan megrongálódott a történelmi városközpont. Egy helyi rádió jelentése szerint három kórház részben összedőlt.

Forrás: AFP
Az utcán alszanak az utórengésektől tartó emberek - több fotóért kattontson a képre!

A fővárosban, Santiagóban az épületek többsége korszerű, úgy építették meg őket, hogy ellenálljanak a földrengéseknek, viszont több régi épület összedőlt. Leomlott például egy templomtorony, összedőlt egy kétszintes parkolóház, és leszakadt egy híd a fővároson kívül. A pusztítás pontos mértékét az áramkimaradások és a kommunikációs nehézségek miatt még nem lehet felmérni. Egy helyi tévé felvételein négyemeletes bérházakat mutattak, amelyek mintegy 30 fokkal megdőltek, de nem omlottak össze.

Heraldo Munoz, Chile ENSZ-nagykövete a CNN amerikai hírtévének azt mondta, az országban gyakran vannak kisebb-nagyobb földrengések, ezért szigorúak az építési szabályok, a hatóságok pedig fel vannak készülve a katasztrófahelyzetek kezelésére. Bár a szombati földrengés különösen súlyos volt, Munoz szerint a kormány képes kezelni a helyzetet, a mentésben és kárelhárításban egyelőre nem szorulnak külföldi segítségre.

Forrás: AFP

Cunamiriadó

A földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán szinte teljes térségében, többek között Hawaii-szigeten, Japánban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken is. Az amerikai meteorológiai szolgálat arra számít, hogy a szökőárhullám végigvonul a Csendes-óceánon, de nagyjából 30 centiméteresre apad, mire a japán partokhoz ér, de károkat okozhat a csendes-óceáni szigeteken. "Egy ekkora erejű földrengés potenciálisan pusztító cunamit idézhet elő a part mentén" - közölte az amerikai intézet.

Bachelet elnök bejelentette, hogy a haditengerészet megkezdte a kőtömbökből faragott szobrokról, a moaikról híres Húsvét-sziget részleges kiürítését. A Csendes-óceáni Cunami Előrejelző Központ szerint az árhullám helyi idő szerint délelőtt 11-kor (közép-európai idő szerint este 10-kor) éri el Hawaiit. A szigeteken már kora reggel megszólaltak a szirénák, arra figyelmeztetve a lakosságot és a turistákat, hogy hagyják el a partmenti területeket. Az szökőár-riadóról részletesen itt olvashat.