Ötödször is lefejezte az ETA-t a spanyol rendőrség

Vágólapra másolva!
Spanyol és francia rendőrök elfogták az ETA baszk szeparatista szervezet legfőbb parancsnokát. Ibon Gogeascoetxea Arronateguit franciaországban vették őrizetbe két társával, akik a gyanú szerint egy spanyolországi "kommandós akcióra" készültek. A letartóztatással 2008 óta ötödször fogták el az ETA legfőbb vezetőjét a szeparatisták ellen harcoló hatóságok.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, egyben legfőbb parancsnokát, Ibon Gogeascoetxea Arronateguit - közölte a spanyol belügyminisztérium. A francia rendőrség és a spanyol csendőrség a normandiai Cahan településen végrehajtott közös akcióban kerítette kézre az ETA-vezetőt és két társát, akiket kihallgattak.

Az egyik elfogott ETA-tagot két gyilkosság elkövetésével gyanúsítják: valószínűleg ő végzett Isaias Carrasco volt szocialista tanácsossal 2008 márciusában, két nappal az országos helyhatósági választások előtt, valamint Ignacio Uria Mendizabal építési vállalkozóval a baszkföldi Azpeitia városában.

Gogeascoetxea az ETA ötödik legfőbb vezetője, aki 2008 óta a hatóságok kezére került. Idén valóságos letartóztatási hullám indult: 32 embert fogtak el, és elkoboztak két tonna robbanóanyagot is.

"Kimondhatom, hogy ez az ETA történetének két legrosszabb hónapja" - jelentette ki egy televízión is közvetített madridi sajtótájékoztatón Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter. A Gogeascoetxeával együtt elfogott két férfi éppen az utolsó eligazítást kapta, mielőtt visszaindult volna Spanyolországba egy kommandós akcióra, "a legrosszabb szándékokkal" - tette hozzá. Francia igazságügyi források megerősítették, hogy a gyanúsítottak egy hete laktak a normandiai településen, és vasárnap akartak elutazni.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.