Vágólapra másolva!
A part menti térségek lakosai közül került ki a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak túlnyomó része - közölte a CNN. A chilei védelmi miniszter a haditengerészetet hibáztatja, hogy nem adott ki szökőárriadót, amellyel sok életet meg lehetett volna menteni. Volt olyan halászfalu, amelyet a földrengés és a szökőár is sújtott, csak itt 350 holttestet találtak. A szombat reggeli rendkívül erős chilei földrengésben több mint 700 ember vesztette életét, de ez a szám még magasabb lehet.
Vágólapra másolva!

A haditengerészetet hibáztatja Francisco Vidal chilei védelmi miniszter, amiért nem adott ki szökőárriadót a szombat kora reggeli Richter-skála szerinti 8,8-es fokozatú földrengést követően. Ha ezt megtették volna, akkor esélyük lehetett volna a part menti falvak lakóinak, hogy magasabban fekvő területre menekülve megússzák a pusztító árat. A földrengés jelenleg 708 halálos áldozata közül 541-en a Maule régióban, 64-en a Bio Bio régióban vesztették életüket, mindkét térség az óceánparton fekszik - jelentette a CNN. "A fájó igazság, hogy a haditengerészet egyik hadosztálya hibázott" - közölte Vidal.

A földrengést követő első nyilatkozatában még Michelle Bachelet chilei elnök is azt közölte, hogy nem valószínű a szökőár. A CNN szerint a chilei hatóságok csak a nagy hullámokat követően fedezték fel, hogy azokat a földrengés keltette, eközben 50 más országban már kiadták a cunamiriadót. Ennek ellenére így is sok ember életét mentették meg azok a különböző kikötőparancsnokok, akiknek mindig feladatuk, hogy figyelmeztessék a környéket a váratlan vízszintemelkedésre, még akkor, is, ha a haditengerészet nem ad ki külön központi figyelmeztetést.

A BBC szerint az áldozatok jelenleg több mint 700-ra becsült száma biztos, hogy tovább nő majd, ahogy a mentőegységek elérik a távolabbi, a földrengés óta felderítetlen térségeket Dél-Chilében. Volt egy halászfalu - Constitution -, ahol 350 holttestet találtak, akikkel együtt végzett a földrengés és az azt követő szökőár. Talcahuano kikötőjében 20 hajót sodortak partra a hullámok.

Fosztogatnak

Hétfőn Chile több sűrű lakott vidékén még mindig emberek százezrei voltak áram és vezetékes ivóvíz nélkül, tízezrek pedig az utcákon kénytelenek tölteni az éjszakákat, miután nem térhetnek haza megrongálódott otthonaikba. Az emberek között egyre nő az elkeseredettség. Több helyről is érkeztek jelentések fosztogatókról, Concepciónban, a földrengés által leginkább érintett 840 ezres lakosú nagyvárosban hétfőre virradó éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el. A városban mozgósították a hadsereget is, hogy segítsenek a rend fenntartásában.

A CNN tudósítói így is látták, amint emberek benzinkutakat fosztogatnak, legalább tucatnyi kúton szivattyúzták ki az üzemanyagot vasárnap. Többen behatoltak egy malomba is, hogy kenyérhez való alapanyagokat szerezzenek. Jacqueline Van Rysselberghe helyi polgármester szerint nem csak azok lopnak, akik valóban elvesztették mindenüket, hanem azok is, akik csak kihasználják az alkalmat. A polgármester, aki szerint a fosztogatók visznek mindent, amit csak tudnak, a hadsereg segítségét kérte.

Elfogadják a segítséget

A szombat reggeli földrengés óta több mint 90 utórengést észleltek, amelynek ereje 4.9 és 6,2 magnitúdó között ingadozott. A földrengésben több százezer épület rongálódott meg, a chilei Vöröskereszt félmillióra teszi ezek számát, de korábbi becslésekben másfél millió is szerepelt.

"Elképzelhetetlen mértékű katasztrófával nézünk szembe, amelynek leküzdéséhez hatalmas erőfeszítésekre lesz szükség" - közölte a hamarosan leköszönő chilei elnök. Chile korábban visszautasította a felajánlott külföldi segítséget, de Bachelet elnök utóbb már közölte: lesz olyan dolog, amelyet elfogadnak. Tábori kórházakra, ideiglenes hidakra, nagyüzemi víztisztító-berendezésekre, kárbecslőkre és mentőegységekre van szükségük.