Védi a szerb háborús szerepet Karadzic a bíróságon

Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdte védőbeszédét a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető a hágai nemzetközi bíróságon. A 64 éves Karadzic két napot beszélhet saját védelmében és hétfőn azt mondta, hogy szentnek és igazságosnak tartja a szerbek indokait a háborúra.
Vágólapra másolva!

"Meg fogom védeni a mi nemzetünket és indítékát, ami igazságos és szent" - mondta Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető a hágai nemzetközi bíróságon védőbeszédének elején. Karadzic beszédére két tárgyalási napot kapott, szerdán pedig a vád egyik tanúja fog beszélni a BBC szerint.

Karadzic korábban bojkottálta a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai nemzetközi törvényszék eljárását. A háborús bűnökkel és népirtással is vádolt Karadzic hétfőn ügyvédje társaságában jelent meg a hágai tárgyalóteremben. A korábbi boszniai szerb vezetőnek hónapokon át sikerült elérnie a tárgyalás halasztását, de a bíró elutasította az erre vonatkozó legutóbbi kérelmet.

A 64 éves Radovan Karadzic állítja: ártatlan az ellene felhozott 11 vádpontban. Karadzicot vádolják többek között a 7000 áldozatot követelő srebrenicai mészárlással, illetve gyilkosságokkal, kivégzésekkel, erőszakos deportálásokkal is. Az ellene felhozott vádakról és folyamatos taktikázásáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Az ügyészek szerint "etnikai tisztogatást" akart végrehajtani Kelet-Boszniában azért, hogy a horvátok és bosnyákok elűzésével tiszta szerb államot hozhasson létre. Karadzic "felvértezte magát a nacionalizmus erőivel, gyűlölettel és annak a látomásnak az űzésével, hogy egy etnikailag elkülönült Boszniát hozhat létre" - mondta októberben Alan Tieger ügyész. Karadzicot 13 évnyi bujkálás után, 2008-ban vették őrizetbe Belgrádban.