Himnuszt kell hallgatniuk hétfőnként a szlovákiai diákoknak

Vágólapra másolva!
Elfogadta a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt a szlovák parlament kedden. A törvény értelmében minden szlovákiai osztályteremben ki kell függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét.
Vágólapra másolva!

Kedden elfogadta a szlovák parlament a hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt. A 150 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 122 képviselő közül 77 szavazott igennel a javaslatra.

Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyújtotta be, a jövőben a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak. A képviselő-testületek tagjai - az önkormányzattól a parlamentig - pedig minden ülés elején elénekelik a himnuszt.

Az összes iskolai tananyagban is megerősítik a hazafiasságra való nevelést. Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely Szlovákia iránti hűségeskü letételére kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól fogják megkövetelni.

A hazafiassági törvény, amennyiben Ivan Gasparovic államfő aláírja, április elsején lép életbe. A jogszabály a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így betartása gyakorlatilag "önkéntes" lesz.

A jogszabály körüli bizonytalanságot jól jellemzi, hogy a szlovák kormány, amely február elején vitatta meg a javaslatot, nem fogalmazott meg állásfoglalást a törvénnyel kapcsolatban.