Vágólapra másolva!
Chilében az államfő megkétszerezte kedden az utcákra vezényelt katonák számát, hogy elejét vegyék a fosztogatásnak. Több városban is kijárási tilalmat vezettek be, köztük a második legnagyobb chilei városnak számító Conceptionban, ahol hétfőn élelmiszerboltokat gyújtottak fel a fosztogatók.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerint 8,8-es erősségű földrengés epicentrumához közel eső és nagy károkat szenvedett Conception városában 18 órányira hosszabbították a vasárnap bevezetett kijárási tilalmat. A hatszázezres városban este hat órától másnap délig nem lehet utcára menni. A chilei hadsereg egyik tábornoka közölte, hogy a város utcáin katonák fognak járőrözni, és "nem fognak habozni kötelességük teljesítésében".

Közben Michelle Bachelet chilei elnök hétezerről 14 ezerre növelte az utcákra vezényelt katonák számát a fosztogatások után. "Ezek bűncselekmények, amelyeket nem fogunk tolerálni" - jelentette ki Bachelet. A chilei államfő elmondta, hogy a fosztogatások megakadályozása mellett a segélyosztásában is részt vesznek a katonák.

Conception városában a lakók már saját kezükbe vették otthonaik őrzését, fegyveres őrségeket állítottak fel. A városban hétfőn több üzletet is felgyújtottak dühös fosztogatók, miután a hadsereg egységei nem engedték be őket a boltokba. Több mint 160 embert tartóztattak le a chilei hatóságok.

A hivatalos adatok szerint több mint hétszáz ember halt meg a szombati földrengés okozta pusztításban, de ez a szám várhatóan még emelkedik, ahogy egyre több távoli települést is elérnek a mentőalakulatok. A sérültek számáról egyelőre nem érkeztek adatok.

A földrengésről és következményeiről bővebben itt olvashat.