Börtönt kaptak a német szeptember 11-éről álmodozók

Vágólapra másolva!
Az USA ellen tervezett terrortámadások miatt ítéltek több év börtönre négy szélsőséges muszlim férfit Németországban. A vádlottak - akik között ketten német, ketten pedig török származásúak - a bíróság szerint második 2001. szeptember 11-éről álmodoztak: amerikaiakat akartak meggyilkolni, és robbantásokat terveztek németországi amerikai érdekeltségek ellen.
Vágólapra másolva!

Négy férfit ítéltek 5 és 12 év közötti börtönbüntetésre Németországban, amiért terrortámadásokat akartak elkövetni az Egyesült Államok ellen. A vádlottak, akik közül ketten német származásúak, de iszlám hitre tértek, az ügyészség szerint amerikai diplomatákat, katonákat és civileket akartak meggyilkolni, illetve robbantásos merényleteket terveztek németországi amerikai célpontok ellen, mint például az amerikai légierő ramsteini bázisa.

A vádak szerint a négy férfi az al-Kaidával is kapcsolatban álló Iszlám Dzsihád Szövetség német sejtjeként működött. A csoport két német tagját - Fritz Gelowiczot és Daniel Schneidert - 12 év börtönre ítélték, a török állampolgárságú Ahmed Yilmaz 11, a török származású német állampolgár, Attila Selek öt évet kapott.

Tíz hónapig tartó perüket a legnagyobb német terroristaperek közé sorolják. A felettük ítélkező düsseldorfi bíró szerint a vádlottak "egy második 2001. szeptember 11-ről álmodoztak". "Ha a vádlottak képesek lettek volna megvalósítani terveiket, szörnyűséges vérfürdőhöz vezetett volna, elsősorban az amerikai katonák és civilek körében" - idézte a BBC.