Jövő héten folytatódhatnak a palesztin-izraeli béketárgyalások

Vágólapra másolva!
Az izraeli kormány a jövő héten megkezdheti a közvetett béketárgyalásokat a palesztinokkal - közölte Benjámin Netanjahu. A felek négy hónapon keresztül tárgyalnának egymással, az Egyesült Államok közvetítőként vehet részt.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön közölte, országa reméli, hogy a jövő héten megkezdheti a közvetett béketárgyalásokat a palesztinokkal az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottjának térségbeli látogatása alkalmával.

Netanjahu Jeruzsálemben újságíróknak nyilatkozva elmondta: végső céljuk az, hogy közvetlen tárgyalásokon megpróbáljanak megállapodni a békéről palesztin szomszédjaikkal, de mindig is úgy tartották, hogy nem feltétlenül ragaszkodnak a tárgyalás formájához.

Az izraeli kormányfő úgy vélte, hogy a jelek szerint előrelépés történt a 2008 végén felfüggesztett béketárgyalások felújítását illetően, és reményét fejezte ki, hogy George Mitchell amerikai szenátornak, Barack Obama amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjának jövő heti izraeli látogatása alkalmával megkezdődnek a közvetett tárgyalások.

Palesztin tisztségviselők azt akarják, hogy az amerikai közvetítéssel folytatandó tárgyalásokon a Ciszjordániában és a Gázai övezetben megalakítani tervezett államuk határainak meghúzására összpontosítsanak. A palesztinok az Arab Liga hozzájárulásával egyeztek bele abba, hogy négy hónapon át közvetett formában tárgyaljanak Izraellel.

Az Egyesült Államok egy ideje erőfeszítéseket tesz a megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítására és a közel két évtizedes békefolyamat újjáélesztésére. Számos megfigyelő mindazonáltal kétségbe vonja, hogy a szembenálló felek álláspontjának közelítését célzó közvetett tárgyalásokon négy hónap alatt sikerre juthatnak olyan kérdésekben, amelyekről éveken át eredménytelenül tárgyaltak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban kizárta a közvetlen béketárgyalások lehetőségét, amíg Izrael teljesen nem fagyasztja be a palesztin területeken lévő zsidó telepek bővítését. Netanjahu tavaly novemberben bejelentette ugyan e tevékenység részleges felfüggesztését, de Abbász ezt elégtelennek minősítette.