Újabb hajók szabadultak ki a jég fogságából a Balti-tengeren

Vágólapra másolva!
Egyre több hajót tudnak kimenteni a befagyott Balti-tengerről a jégtörő hajók - írja a BBC. Közel 26 hajó azonban még a nyílt tengeren vesztegel, miután csütörtökön az erős szél olyan jégtorlaszokat emelt a tengeren, amelyeken nem tudtak átkelni a kompok és a kisebb hajók sem.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyi hajót sikerült kiszabadítani a jég fogságából a Balti-tengeren, az eddigi utolsót péntek reggel - írja a BBC. Több mint 50 hajót zárt körbe hirtelen a jég csütörtökön a Balti-tengeren és a Botteni-öbölben. A svéd hatóságok már dolgoznak a hajók kimentésén, de többnek még órákat kell várnia, hogy elérjék a jégtörők. 26 hajó van még a nyílt tengeren.

A svéd tengerészeti hatóság egyik tisztviselője, Peter Lindquist szerint senki sem sérült meg, és senkit sem kellett kimenteni a hajókról. Hozzátette ugyanakkor, hogy készenlétben állnak a svéd mentőcsapatok. Azt is elmondta, hogy az időjárás várhatóan javulni fog, és ez is segítheti a hajók kiszabadítását. Finn és svéd jégtörők is dolgoznak a beragadt hajók kimentésén.

Még péntek kora reggel sikerült az 943 utast szállító Amorella nevű kompot kiszabadítani - közölte az AP hírügynökség. Előtte csütörtökön az Isabella és a Finnfellow nevű kompoknak biztosítottak szabad utat a jégtorlaszok között.

"A jég általában nem jelentene gondot a kereskedelmi hajóknak, a probléma most a nagyon szeles idő volt", 72 kilométer per órás szelet mértek - mondta Jonas Lindvall, a svéd jégtörőflotta parancsnoka a svéd rádiónak. A szél szerinte azért tud gondot okozni, mert emiatt a jég gyorsan mozog, és több jégtorlasz keletkezhet, amin már nehézkesen jutnak át a hajók. A BBC szerint 15 éve nem fagyott be így a Balti-tenger, mint most. Lindvall is elmondta, hogy az 1980-as évek óta nem látott ennyi jégbe szorult hajót.

A jég fogságában lévő hajók az AP felvételein

Két komp egymásnak is ütközött, miközben a jégtáblák között manőverezett - írja a BBC. "Hirtelen megszólalt egy hang a hangosbemondón, hogy minden utas azonnal menjen a hajó farába. Természetesen abban a pillanatban az utasok aggódtak, és csodálkoztak, hogy mi történhetett" - mondta az Amorellán utazó Mats Nystrom a svéd SVT televíziónak. Szerinte azonban nem tört ki pánik a hajón, és itt sem sérült meg senki. A hatóságok közölték, hogy egyik hajóban sem keletkezett nagy kár.