Végeztek a moszkvai expressz egyik felrobbantójával

Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok bejelentették, hogy végeztek a Nyevszkij Expressz ellen tavaly elkövetett, 28 halálos áldozatot követelő robbantás egyik tettesével. A rajtaütésben másik hét kaukázusi felkelő is meghalt.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy szélsőséges fegyveres csoportot az orosz biztonsági erők csütörtökön és pénteken az ingusföldi Nazrany közelében, tagjai között Szaid Burjatszkijjal, az észak-kaukázusi fegyveres bandák egyik vezérével. Az orosz hatóságok szerint az akcióban 8 embert megöltek, másik 10-et pedig elfogtak.

A helyszínen talált robbanóanyag, valamint a felkelőktől vett DNS megegyezik azokkal a mintákkal, amelyeket a tavaly novemberi, Nyevszkij Expressz elleni robbantásos merénylet után rögzítettek - jelentette be Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.

A Nyevszkij Expressz nevű gyorsvonat ellen elkövetett merényletben 26 ember vesztette életét, majdnem 100-an megsebesültek, és jelentős anyagi kár keletkezett. A merényletet szélsőséges kaukázusi csoportok vállalták magukra.

A Washington Post szerint Bortnyikov azt is bejelentette, hogy a most felszámolt csoport 15 egyéb támadásért is felelős - van küztük bombamerénylet és orosz biztonságiak meggyilkolása is. Az oroszok sikerként könyvelhetik el, hogy a likvidált felkelők egyike Alekszandr Tyihomirov, a kaukázusi térség muszlim népei körében jól ismert és nagy hatású hitszónok.

A helyszínen robbanószerkezetek gyártására való laboratóriumot találtak, elkoboztak több mint egy tonnányi robbanószert és hatalmas mennyiségű lőfegyvert. Olyan alkatrészeket is találtak, amelyek azonosak az ugyancsak a Nyevszkij Expressz ellen 2007-ben elkövetett merényletnél felhasznált robbanószerkezetek elemeivel.