530 milliárdot mosott tisztára osztrák bankokban az olasz alvilág

Vágólapra másolva!
Több mint kétmilliárd eurót - átszámítva több mint 530 milliárd forintot - mosott tisztára az olasz szervezett bűnözés osztrák bankokban 2005 és 2007 között - állítja a Profil című osztrák hetilap olasz ügyészekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Profil szerint a piszkos pénzeket olyan bankokban mosták tisztára, mint Raiffeisen Zentralbank, a Bank Austria, amely az olaszországi UniCredit csoport tagja, és az Anglo-Irish Bank osztrák leányvállalata. Római ügyészek dokumentumaira hivatkozva azt írta a Profil, hogy a transzfereket az olasz internetszolgáltatón, a Fastweb-en és a Telecom Italia Sparkle-en (TIS) keresztül bonyolították.

A Profil szerint a Fastweb-en és a TIS-en keresztül osztrák számlákra utalt pénzek számos befektetésbe vándoroltak. Az osztrák hetilap szerint már nyomozást indítottak az ügyészek Ausztriában. A Profil közlése szerint a megnevezett pénzintézetek nem kívánják kommentálni az állításokat, de azt közölték, hogy teljes mértékben készek együttműködni a hatóságokkal.

2007 őszén az olasz kollegák kérésére indítottak először vizsgálatot az osztrák ügyészek. A Profil szerint utasították az érintett bankokat, hogy nyissák meg a nyomozók előtt a számlákat, de valakik figyelmeztették a pénzmosást irányítókat, hogy nem biztonságosak a számlák.

Idén januárban elérkezettnek látták az időt az olasz ügyészek, hogy lecsapjanak a gyanúsítottakra. 56 embert vettek őrizetbe Rómában, köztük a Fastweb alapítóját, Silvio Scaglia-t pénzmosás és adócsalás vádjával. A Fastweb-et és az olasz kommunikációs társaság, a Telecom Italia által ellenőrzött TIS-t azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy csaknem kétmilliárd eurós csalást követtek el nem létező internetes és telefon-szolgáltatások révén, és ezen túl 365 millió euró adót sem fizettek meg.