Egy gyilkosság miatt tartanak a kelet-európaiaktól a dánok

Vágólapra másolva!
Nőtt a kelet-európaiakkal szembeni ellenérzés Dániában a dán média szerint, miután kiderült, hogy egy román férfi gyilkolt meg brutálisan egy utaskísérőt a múlt héten Koppenhágában. A koppenhágai rendőrség egyik vezetője szerint a "kelet-európai bandák" bűntetteinek száma rohamosan nő.
Vágólapra másolva!

A dán média szerint erősödnek Dániában a kelet-európaiakkal szembeni ellenérzések, sokan azt gondolják, onnan bűnözők érkeznek Dániába. Koppenhágában óriási megdöbbenést váltott ki egy brutális gyilkosság, amelyről kiderült, hogy egy román férfi követte el.

A norvég Vera Vildmyren holttestét hétfőn éjszaka találták meg a dán főváros egyik szállodájában, az utaskísérőt kirabolták és meglték. A tettest nagy erőkkel kezdték keresni, az 58 éves román férfi, Marian Clita végül feladta magát a svédországi Malmö rendőrségén.

Clita a dán sajtó szerint azt is bevallotta, hogy februárban Malmőben egy másik nőt is kirabolt, de őt nem ölte meg. Emberöléséért 1985-ben elítélték Romániában a dán rendőrség szerint.

A koppenhágai nyomozás eddig azt derítette ki, hogy a férfi bekopogtatott a légikísérő szállodai szobáján, majd amikor a nő ajtót nyitott, Clita megtámadta, elvette pénztárcáját és a mobilját, végül megölte a nőt. A férfit csütörtökön adta át a svéd rendőrség Dániának, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

Ove Dahl, a koppenhágai rendőrség gyilkossági csoportjának vezetője azt mondta: ezt a gyilkosságot nem kell összekapcsolni "a kelet-európai bandák bűntetteivel, amelyek száma rohamosan nő" szerinte.

"Egyre nagyobb problémát jelentenek ezek a bandák, amelyek azért jönnek hozzánk, hogy súlyos bűncselekményeket kövessenek el. Ékszerészeket, bankokat, pénzszállítókat rabolnak ki, több helyen átvették az ellenőrzést a prostitúció fölött, ami egyet jelent az embercsempészettel is" - mondta Dahl.

Hozzátette, nem számít, ki követi el a bűntetteket, de a kelet-európaiak érintettsége miatt a jelenség feltűnővé vált. A rendőrtiszt szerint a kelet-európaiak mellett a dél-amerikai, főleg chilei bandák térnyerése jelent még fenyegetést Dániában.