Európában vásárolgatott Észak-Koreának egy katonatiszt

Vágólapra másolva!
Az embargót is megszegve vásárolgatott két évtizeden át Észak-Koreának egy katonatiszt, aki egy most megjelent könyvben számolt be fegyverek és luxuscikkek beszerzéséről. Kim Dzsong-rjul a 90-es évek közepén disszidált, és jelenleg Bécsben él.
Vágólapra másolva!

Két évtizeden át vásárolgatott Észak-Koreának Európában Kim Dzsong-rjul tábornok, aki egy Ausztriában megjelentetett könyvben fedte fel korábbi életét. A BBC azt írja a férfiről, hogy 1994-es disszidálása óta él fedőnéven Ausztriában.

A most megjelent, A diktátor szolgálatában című könyvben elárulta, hogy Bécs volt az egyik leggyakoribb célpontja vásárlásai során. Mindenféle terméket megvett, amire kérték: kémtechnológiát, fegyvereket, luxuscikkeket, szőnyegeket és mindezt úgy, hogy az Észak-Koreára vonatkozó embargót kikerülte.

Mindez a BBC szerint jól mutatja a hatalmas különbséget a nyomorgó lakosság és a pazar körülmények között élő állami vezetők között. Kim szerint ez az igazságtalanság vezetett ahhoz, hogy disszidáljon. Most állítja: a könyvvel az életét teszi kockára, attól tart, hogy Phenjan titkosszolgálata megkísérli megölni őt, vagy ártani fog otthon maradt hozzátartozóinak. Ettől függetlenül azt mondta: nem bánta meg, hogy megtörte a hallgatást.