Vágólapra másolva!
Az észak-afganisztáni Baglánban fegyveres összetűzések törtek ki és a tartományban tartózkodó magyar katonák részt vesznek a hadműveletekben. A harci feladatokat afgánok látják el, a 26 magyar alapvetően tanácsadói munkát végez.
Vágólapra másolva!

Afganisztáni hadműveletben vesznek részt magyar katonák az amerikai és az afgán erők mellett - közölte Bocskai István, Honvédelmi Minisztérium szóvivője kedden az MTI-vel. Bocskai szerint fegyveres összetűzések kezdődtek a magyar kontingens központjában az észak-afganisztáni Baglán tartományban. A tálib erők felszámolásában a magyar katonák egy része is tevékenykedik.

Bocskai azt mondta, hogy a magyar és amerikai katonákból álló hadműveleti tanácsadó és összekötő csapat (OMLT) - amely az afgán hadsereg felkészítésében vesz részt - végzi a tanácsadói munkát az afgán parancsnokok mellett, de ha támadás éri őket, akkor a fegyvereiket is használják majd.

Hasonló hadműveletre egyébként nyáron már volt példa - tette hozzá. Az OMLT 26 magyar és 25 amerikai katonából áll, a hadműveletben mintegy 100 afgán katona vesz részt a támogató rendőri erőkkel kiegészítve.