Slota pártja a parlamentbe jutási küszöb alá került

Vágólapra másolva!
Mindkét magyar párt bejutna a szlovák parlamentbe, Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártja azonban nem - derült ki egy keddi szlovákiai felmérésből. Ha most tartanák a választásokat, azt biztosan Robert Fico Smer-SD pártja nyerné.
Vágólapra másolva!

Egy kedden közzétett felmérés eredménye szerint az 5 százalékos parlamenti küszöb alá süllyedt február végén a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) népszerűsége. A jelenlegi 4,9 százalékos támogatottsággal a párt nem jutna be a pozsonyi törvényhozásba.

A választást most az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné 37,1 százalékos támogatottsággal. A második helyet a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) vagy a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érhetné el, népszerűségük 12,8, illetve 12,7 százalékos.

A tavaly alakult Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatottsága 9,2 százalék, míg a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomé (LS-HZDS) 6,6 százalék. A magyarok által leginkább támogatott két párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most 6, illetve 5,2 százalékkal szintén bejutna a parlamentbe. A szlovák parlamenti választásokat június 12-én tartják.

"A felmérések is a választási kampány részét képezik. Néhány párt az eredményt megfizeti" - jelentette ki Anna Belousovová, a párt első alelnöke. Elmondta: nem tartja hitelesnek a felmérés eredményét, és biztos abban, hogy az SNS bekerül a parlamentbe. 2006-ban a párt 11,73 százalékot ért el, 20 képviselője van a törvényhozásban.

A szélsőjobb parlamentbe jutna

A TASR hírügynökség közlése szerint Marián Kotleba, a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szélsőjobboldali mozgalom volt vezetője is indul a június 12-re kiírt választáson, mégpedig a Néppárt-A mi Szlovákiánk (LSNS) jelöltjeként. Jelöltlistáját a párt a jövő hét végéig kívánja leadni.

Kotleba a közszolgálati hírügynökségnek elmondta: miután a saját párt megalakítása nem járt sikerrel, ő és hívei beléptek a Társadalmi Szolidaritás Néppártja elnevezésű csoportosulásba. Ezt követően törvényes keretek között módosították a párt nevét és alapszabályzatát. Az LSNS-t a belügyminisztérium a múlt héten nyilvántartásba vette. "Bízunk abban, hogy legalább 5,1 százalékot kapunk. Ha azt gondolnánk, hogy veszíteni fogunk, nem is kezdtünk volna bele" - mondta.