Megölték a bali merénylet értelmi szerzőjét

Vágólapra másolva!
Az indonéz főváros külvárosában rövid tűzharc során megölték a rendőrök Dulmatint, aki a Balin elkövetett 2002-es bombamerénylet értelmi szerzője volt. A férfi a Dzsemaja Iszlamija nevű terrorszervezet vezetője volt.
Vágólapra másolva!

Megölték az indonéz biztonsági erők a Dzsemaja Iszlamija nevű terrorszervezet vezetőjét, Dulmatint, aki a Bali szigetén 2002-ben elkövetett bombamerényleteket irányította. Ezt Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök jelentette be ausztráliai látogatásán, kedden. Dulmatin fejére korábban tíz millió dolláros vérdijat tűztek ki.

Már kedden délelőtt azt közölték indonéz rendőrségi források, hogy feltehetőleg sikerült végezniük Dulmatinnal, ezt a hírt erősítette meg az elnök szerdán. A rendőrségi bejelentés szerint feltételezett terroristák után kutatva hatoltak be a biztonsági erők egy házba, az indonéz főváros Pamulang nevű külvárosában, majd rövid tűzharcban végeztek a terroristával. A rajtaütés során két embert őrizetbe vettek.

A kedd reggeli razzia összefüggésben volt azzal, hogy az elmúlt hetekben több mint egy tucat olyan embert fogtak el, aki kapcsolatban volt a Dzsemaja Iszlamijával Aceh tartományban. A razziák során több gyanúsítottat meg is öltek a kommandósok.

A 2002. október 12-én, Bali szigetén elkövetett bombarobbantásoknak Bali szigetén 202 halálos áldozata volt, főként ausztrál állampolgárok. "Megerősíthetem, hogy akit eddig nagy erőkkel keresetünk, a délkelet-ázsiai terrorizmus kulcsfiguráját, és akit biztonsági erőink megöltek, egy és ugyanaz, vagyis Dulmatin"- közölte az indonéz államfő tolmácsán keresztül az ausztrál parlamentben tartott hivatalos ebéden. Bár 2008 novemberében, Indonéziában kivégezték a Balin elkövetett merénylet három kitervelőjét, Dulmatin elfogása vagy likvidálása döntő fontosságú ügy volt Ausztráliának is.