Törvénnyel záratják ki pártjából Aung Szan Szú Kjit

Vágólapra másolva!
Olyan törvényt hozott Mianmar katonai kormánya, amely szerint szabadságvesztésre ítélt ember nem lehet tagja politikai pártnak. A törvény érinti a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt, aki az elmúlt húsz év nagy részét házi őrizetben vagy börtönben töltötte.
Vágólapra másolva!

Mianmarban újonnan kihirdetett törvények arra kényszerítik a Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) nevű ellenzéki pártot, hogy kizárja soraiból vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit - közölte szerdán a párt szóvivője.

A délkelet-ázsiai ország katonai kormányzata hétfőn öt új törvényt hirdetett ki a következő hónapokban megtartani tervezett választások miatt, de a jogszabályok tartalma csak lassanként válik ismertté a sajtóból. A pártok bejegyzésére vonatkozó törvény többek között előírja, hogy szabadságvesztésre ítélt ember nem lehet tagja politikai pártnak.

Aung Szan Szú Kji jelenleg 18 hónapos házi őrizetét tölti, amelyet tavaly augusztusban azért szabtak ki rá, mert beengedett a házába egy amerikai állampolgárt. Aung Szan Szú Kji az elmúlt 20 év nagy részét házi őrizetben vagy börtönben töltötte.

Mianmarban húsz éve nem tartottak választásokat. Az utolsó voksolást az LND nyerte meg, de a katonai kormányzat megakadályozta, hogy az ellenzéki párt hatalomra jusson.