Svédországgal is összevesztek a törökök a legyilkolt örmények miatt

Vágólapra másolva!
Újabb országgal került diplomáciai konfliktusba került Törökország, miután az Egyesült Államok után Svédország is nyilatkozatban mondta ki, hogy népirtásnak tartja, hogy a törökök több százezer örményt öltek meg az első világháborúban. A törökök visszahívták a svédországi nagykövetüket a nyilatkozat miatt, amelynek elfogadása - ahogy az USA-ban is - csupán egyetlen szavazaton múlt.
Vágólapra másolva!

Svédországból is hazarendelték a török nagykövetet, miután a svéd parlament népirtásnak ismerte el az első világháború alatt Törökországban megölt örmények elpusztítását. A török kormány felháborodott a döntésen, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök pedig közölte, hogy a svéd állásfoglalás alaptalan és hatalmas tévedésekre épül - írja a BBC.

A svéd parlament a kormány támogatása nélkül, ellenzéki indítványra, átszavazó képviselőkkel fogadta el a népirtásról szóló nyilatkozatot, mindössze egy fős többséggel. A svéd miniszterelnök a döntés után közölte: a szavazásba "hiba" csúszott, de az elfogadott nyilatkozat sem változtatja meg a kormány álláspontját, amely továbbra is támogatja Törökország EU-tagságát.

A múlt héten az Egyesült Államok képviselőházának külügyi bizottsága fogadott el hasonló nyilatkozatot, amiért Törökország néhány napja washingtoni nagykövetét is hazahívta. Az USA nyilatkozatát szintén egyetlen szavazatnyi többséggel, 23 igen és 22 nem szavazattal fogadták el az erős török lobbi ellenére.

Vitatott népirtás

Azt Törökország is elismeri, hogy 1915-ben több százezer örmény halt meg, miután tömegesen deportálták őket az ország keleti feléből. A keresztény örmények egy részét a katonák ölték meg, másikrészük pedig egyszerűen éhen halt. Az viszont már vitatott kérdés, hogy összesen mennyien vesztették életüket.

Örményország szerint legalább másfélmillió ember vesztette életét, Törökország viszont ennek a harmadát ismeri el, és a kormány álláspontja szerint törökök is meghaltak a tömeges kitelepítés alatt. Törökország szerint a tömeges halálesetek a háború részét képezték, és nem voltak célzott erőfeszítések a keresztény örmények kiirtására. Örményország viszont nemzetközi kampányt folytat azért, hogy a világ népirtásként ismerje el az 1915-öseseményeket, és eddig már többmint 20 ország meg is tette ezt.