Fico szerint alattomosan verné szét Szlovákiát Sólyom

Vágólapra másolva!
Szlovákia elleni alattomos támadásnak nevezte Robert Fico szlovák miniszterelnök Sólyom László magyar köztársasági elnök múlt heti kijelentéseit, amelyet a felvidéki magyarokról tett. Sólyom nemrég Szerbiában arról beszélt, hogy a szlovákiai magyaroknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a szlovákot, Fico szerint azonban Sólyom ezzel Szlovákiát akarja meggyengíteni.
Vágólapra másolva!

"A Szlovák Köztársaság egysége elleni durva támadásnak tartjuk ezeket a nyilatkozatokat" - közölte Sólyom László múlt heti, szerbiai beszédéről hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök. Sólyom nemrég a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) kijelentette, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet: Fico szerint ez az ötlet "alattomos és átgondolt" Szlovákia ellenes támadás, ami ellen Pozsony a leghatározottabban tiltakozik.

Fico szerint a szlovák nyelvtudás gyengítése a szlovákiai állampolgárok körében a Szlovák Köztársaság meggyengítését jelenti. "A Szlovák Köztársaság szétveréséről, az államiságának alapvető részeiről van szó" - jelentette ki a szlovák kormányfő hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Sólyom kijelentései újra igazolják, hogy nagyon helyes volt tavaly augusztusi döntésünk, amikor a magyar államfőtől megtagadtuk a belépési engedélyt Szlovákia területére" - mondta a miniszterelnök (erről az esetről itt olvashat bővebben). Szerinte Sólyom kijelentéseinek egyértelműen az a célja, hogy a szlovákiai magyar iskolákban korlátozzák a szlovák nyelv oktatását, s minél inkább "eltávolítsák" a szlovákiai magyarokat a szlovák államtól.

Fico nyilatkozatára reagálva a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) közölte, szerintük Fico csak saját politikai hibáiról akarja elterelni a figyelmet a Sólyom László elleni támadással. A párt szerint a nyelvoktatás szakmai, nem pedig politikai kérdés, a szlovák kormányfő pedig túlérzékenyen reagált.