Átadták foglyaikat a jemeni síita lázadók

Vágólapra másolva!
Elengedtek 178 kormánykatonát és civilt a jemeni síita lázadók. A februári tűzszüneti megállapodás után ez volt az első jelentősebb lépés a lázadók részéről.
Vágólapra másolva!

A jemeni síita lázadók szabadon engedtek szerdán 178 foglyul ejtett kormánykatonát, illetve civilt - jelentette az al-Arabíja televízió. Egy nappal korábban vádolták a lázadókat azzal, hogy csak vonakodva hajtják végre a februári tűzszüneti megállapodást. A foglyokat a harcok legjelentősebb helyszínén, az északi Szaada tartományban engedték el, és csütörtökön szállítják őket a fővárosba.

A jemeni hadsereg már augusztus óta hadban áll a szunnita többségű országban kisebbségben lévő síita csoporttal, amely Jemen északnyugati, hegyvidéki régiójába vette be magát. Novemberben aztán a lázadók átcsaptak a határ szaúdi oldalára, és falvakat is elfoglaltak. Az AFP szerint ezután Szaúd-Arábia olyan fokú mozgósítást rendelt el, amekkorára nem volt példa az 1990-1991-es Öböl-háború óta. Ebben a cikkünkben olvashat bővebben a Jemenben tevékenykedő húti lázadókról és a jemeni al-Kaidáról.