Kadhafi fia elutasítja a svájci kártérítést

Vágólapra másolva!
Nem fogadja el a Svájc által felajánlott kártérítést, hanem nemzetközi bíráskodást követel a líbiai vezető fia, Hannibal Kadhafi. A genfi hatóságok azért adtak volna kártérítést, mert nyilvánosságra kerültek a Kadhafi 2008-as őrizetbe vételekor készült rendőrségi fotók.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezető fia, Hannibal csütörtökön elutasította Genf kanton hatóságainak azt az ajánlatát, hogy kártérítést fizetnének neki a 2008 nyarán, őrizetbe vételekor készült fényképek közzététele miatt. "Nem pénzügyi kártérítést akarok, ezzel nem szolgáltatnak nekem igazságot" - jelentette ki Hannibal Kadhafi.

"Nemzetközi bíráskodást követelünk (...) amely bizonyítani fogja az ártatlanságomat" - mondta Kadhafi. "Bizonyítékaink vannak arra, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek, és készek vagyunk azokat megfelelő időben mindenkinek bemutatni" - tette hozzá.

Genf kanton hatóságai szerdán jelentették be ajánlatukat, miután elismerték felelősségüket a kiszivárogtatásért, amelynek következtében a Tribune de Geneve című napilap tavaly szeptemberben megjelentette a rendőrségi fényképeket. Hannibal Kadhafit és feleségét 2008-ban a svájci hatóságok két napra őrizetbe vették, miután kitudódott, hogy a szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat.

A Kadhafi-pár őrizetbe vétele után a két ország számos megtorló intézkedést hozott egymás ellen. Líbia többek között őrizetbe vett két svájci üzletembert, leállította a Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Svájc válaszul megnehezítette a líbiai politikusok és családtagjaik beutazását, ami feldühítette Tripolit, és ahhoz vezetett, hogy Líbia az egész schengeni övezet lakói számára korlátozta a vízumok kiadását.