A Che Guevarát elfogó bolíviai tiszt is gyanúsított lett a Rózsa-Flores-ügyben

Vágólapra másolva!
A Che Guevarát 1967-ben foglyul ejtő, ma nyugalmazott tábornokot is meggyanúsította a bolíviai ügyészség a Rózsa-Flores-ügyben. Azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott Rózsa-Floresszel. A tábornok hajlandó vallomást tenni, de csak a lakóhelyén, a fővárosba nem akar utazni.
Vágólapra másolva!

Vallomástételre szólította fel a Rózsa-Flores-ügyben a bolíviai ügyészség azt a tábornokot, aki 1967-ben foglyul ejtette Che Geuvarát, a legendás gerillavezért - jelentette pénteken a helyi sajtó.

Gary Prad nyugalmazott tábornokot azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott Rózsa-Flores Eduardóval. A bolíviai rendőrök tavaly április 16-án lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarták ölni Evo Morales elnököt.

Prado úrnak meg kell magyaráznia, hogy miért váltott katonai kódokkal titkosított elektronikus üzeneteket Rózsa-Floresszel - jelentette ki a nyomozást irányító Marcelo Soza államügyész a La Paz-i Erbol rádió szerint. Az ügyész szerint a két férfi a "Sucupira", illetve a "camba tres" álneveket használta az üzenetváltáskor.

Az El Universal című lap szerint Gary Prad tábornok közölte, hogy nem megy a fővárosba vallomást tenni, de hajlandó elmondani az igazát a lakóhelyén, Santa Cruz városban, ahol Rózsa-Floresszel és társaival végeztek a rendőrség kommandósai. Prado annyit mondott az interjúban, hogy Rózsa-Flores újságíróként megkereste.

Gary Prado a hadsereg századosa volt 1967-ben. Ő vezette azt a járőrcsapatot, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta az argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát, aki egy kis csoport élén forradalmat akart kirobbantani Bolíviában, de rosszul mérte fel a társadalmi-politikai helyzetet, és emiatt kudarcot vallott. Che Guevarát még az őserdőben kivégezték. Prado tagadta, hogy ehhez neki köze lett volna. A tiszt később a baloldal felé fordult, és egy balközép párt tagja lett. Nagykövetként is dolgozott.