Putyin ellen tüntettek az oroszok a Harag napján

Vágólapra másolva!
Egész Oroszországban kormányellenes tüntetéseket szerveztek szombaton, a "Harag napján", hogy Vlagyimir Putyin kormányfő ellen tiltakozzanak. A megmozdulások egy részét a hatóságok megtiltották, Moszkvában 70 embert állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Legalább 50 városban rendeztek kormányellenes tüntetéseket Oroszországban szombaton, az ellenzéki erők által immár harmadjára meghirdetett "Harag napján". A moszkvai Puskin téren engedély nélkül megtartott tüntetés részvevői közül mintegy 70 embert állítottak elő a hatóságok a rendvédelmi szervek közlése szerint.

Hivatalos források szerint összesen 162 megmozdulás volt országszerte. A szervezők között volt számos ellenzéki erő; kezdetben a parlamenti kommunista párt és az Igazságos Oroszország párt is csatlakozott a kezdeményezéshez, később azonban az felső figyelmezetésre mindkettő lemondta részvételét.

A lakosság haragját elsősorban az életszínvonal esése, a munkanélküliség növekedése, a kommunális szolgáltatások és a közlekedés drágulása váltotta ki, de mint az utóbbi időben egyre gyakrabban, sok helyen követelték Vlagyimir Putyin kormányfő, továbbá a helyi és a központi kormányzat távozását, az emberi és szabadságjogok tiszteletben tartását, a kormányzók kinevezésének eltörlését és választásuk újbóli bevezetését.

A hatóságok mindent elkövettek a tüntetések megakadályozására. Akadt, ahol nem adtak rá engedélyt - Oroszországban a helyi hatóságok pontos helyszínre, időpontra és létszámra vonatkozó engedélye szükséges -, volt, ahol engedélyezték, de olyan helyszínen, ahol a rendezők nem tudták vállalni a megmozdulás megtartását.

Arhangelszkban a tüntetés tervezett kezdete előtt mobiltelefon ellopásának vádjával előállították a fő szervezőt és több társát, s csak a tüntetés vége után engedték el őket. A legérdekesebb helyzet Vlagyivosztokban alakult ki, ahol előbb nem engedélyezték a tüntetést, de az engedély megtagadását az ügyészség jogsértőnek találta. Végül a távol-keleti városban mintegy 1500 ember vonult fel, s a rendőrség nem avatkozott közbe.