A szenvedést okozó Izraelt bírálta az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Az ENSZ támogatásáról biztosította a szenvedő gázaiakat Ban Ki-mun főtitkár vasárnap. Ban bírálta az izraeli blokádot, ami 2007 óta ellehetetleníti a gázaiak életét és a háború utáni újjáépítést. Izrael eközben nem enged jeruzsálemi telepépítési szándékaiból, pedig a palesztinok is egyre erőteljesebben tiltkoznak. A tiltakozásoknak eddig négy áldozatuk van.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan szenvedést okozott Izrael a gázai blokáddal - jelentette ki Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár Gázában. Olyan térséget keresett fel a Közel-Keleten tartózkodó Ban, amelyet súlyosan érintett a 14 hónapja befejeződött izraeli katonai támadás - írja a BBC.

Gázában lassan halad az újjáépítés, mert az izraeli blokád miatt kevés építőanyag jut be az övezetbe. Izrael még 2007-ben jelentette be, hogy blokád alá vonja a Gázai övezetet, mert az iszlamista Hamász jutott ott hatalomra.

Az ENSZ-főtitkár szerint a gázai családok "elfogadhatatlan, fenntarthatatlan körülmények" között élnek. Hozzátette, lesújtó látni a lerombolt házakat. Az ENSZ is nehezen tud a blokád miatt építőanyagot szállítani az övezetbe, de Ban Ki-mun szerint ettől függetlenül folytatják Gáza megsegítését. "Az üzenetem Gáza népének ez: az Egyesült Nemzetek Szervezete mellettetek áll ebben a megpróbáltatásban" - mondta a főtitkár.

Ban elmondta, hogy szerint a blokádnak azért sincs értelme, mert az csak a csempészetet és a szélsőségeket erősíti. Ugyanakkor felszólította a gázaiakat, hogy "az erőszakmentesség ösvényét válasszák". Ban fogolycserét, és a 2006-ban foglyul ejtett Gilád Salit tizedes elengedését is szorgalmazta Izraelnek és a Hamásznak.

Telepépítés hátráltatja a békét

Az ENSZ-főtitkár kétnapos látogatásának célja az elakadt közel-keleti békefolyamat újbóli beindítása volt - írja a BBC. Izrael a múlt héten bejelentette, hogy 1600 lakóegységet épít a palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemben, holott koárbban ígéretet tett a telepépítés befagyasztására. A lépés nemcsak a palesztinokat, de a szövetséges Egyesült Államokat is feldühítette.

A vasárnap Amerikába látogató Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azonban kitart: "Folytatjuk az építkezéseket Jeruzsálemben, ahogy azt 42 éve tesszük" - mondta. Közben folytatódik a telepépítés miatt kitört erőszak Ciszjordániában: egy katonát leszúrni próbáló két palesztint lőttek agyon izraeli katonák vasárnap. Az utóbbi napok tiltakozásai során velük együtt már négyen haltak meg.