Korrupció gyanújával őrizetben a 4-es metró kocsijait gyártó cég brit vezetői

Vágólapra másolva!
A cégcsoporthoz tartozó társaságok állítólagos külföldi korrupciós ügyei miatt vették őrizetbe a francia Alstom brit leányvállalatának három vezetőjét. Vesztegetéssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés, pénzmosás és hamis könyvelés gyanúja miatt vették őrizetbe a francia Alstom brit leányvállalatának három vezetőjét - jelentette a Guardian. A brit hatóságok szerda reggel tartottak házkutatásokat cég három irodájában és több vezető munkatársának otthonában, Warwickshire, Leicestershire, Cheshire, Shropshire, Derbyshire, Staffordshire megyékben és Londonban.

Ekkor vették őrizetbe a gyanúsítottakat is, akiket a brit kormány súlyos csalások elleni hivatala (Serious Fraud Office - SFO) hallgatott ki. Az ellenük folyó nyomozás középpontjában olyan állítólagos vesztegetési ügyek vannak, amelyeket a cégcsoporthoz tartozó vállalatok követtek el külföldön, hogy megrendelésekhez jussanak. Az [origo] megkereste az SFO-t azzal a kérdéssel, hogy a feltételezett vesztegetési ügyek pontosan mely országokban történtek, és vajon köztük van-e Magyarország is, ám a hivatal sajtóosztályán közölték, nem hozhatják nyilvánosságra az ügyben érintett országokat. Megkerestük a Legfőbb Ügyészséget is, ahol Borbély Zoltán szóvivő nem tudta megmondani, hogy kaptak-e megkeresést a briteltől, de szerinte az ügy részleteiről csak az FSO nyilatkozhatna. Az ORFK tájékoztatása szerint ők nem kaptak megkeresést a brit hatóságoktól.

Az elsősorban az energiaiparban és a közlekedési szektorban aktív Alstom csoportnak Nagy-Britanniában 5000 alkalmazottja van. A cégnek Magyarországon is működinek leányvállalatai, amelyek az Alstom honlapja szerint 430 alkalmazottat foglalkoztatnak. Korábban a cégcsoport nyerte el a fővárosi 2-es metróvonal új szerelvényeire és a 4-es metró szerelvényeire kiírt pályázatot, ám a megrendelő BKV a szerelvényeknél talált hibák és a végleges típusengedély megszerzésének késlekedése miatt a szerződés felbontásával fenyeget (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).