Magyar szál is lehet a Daimler vesztegetési botrányában

Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint többek közt magyarországon vesztegettek meg tisztviselőket a Daimler autógyártó vezetői, hogy elnyerjenek autóvásárlási szerződéseket. A kereset szerint 1998 és 2008 közt több tízmillió dollár vándorolt magánzsebekbe különböző csatornákon keresztül. A Daimler részben elismerte a vádakat azzal, hogy vállalta, kártérítést fizet a minisztériumnak.
Vágólapra másolva!

Magyarország is érintett lehet a Daimler német autógyártó cég vesztegetési botrányában - derült ki az amerikai igazságügy-minisztérium által kedden egy washingtoni szövetségi bírósághoz benyújtott keresetéből. A minisztérium szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy az autógyár termékeit vásárolják meg. A Daimler AG az 1990-es évek végén egyesült az amerikai Chrysler vállalattal. Az új Daimler-Chrysler néhány évvel később a Chryslert eladta a Cerberus Capital Management befektetőcsoportnak.

A kereset szerint a Daimler megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényeit, amikor egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek, hogy elnyerjen autóvásárlási szerződéseket. Megvesztegetést állítólag legalább 22 országban - egyebek mellett Kínában, Oroszországban, Horvátországban és Magyarországon - követtek el. Az 1998 és 2008 közötti állítólagos lefizetésekkel a német Daimler a kereset szerint több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott.

A Daimlernél állítólag bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore bankszámlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben, és külső közvetítőket vettek igénybe. A vállalaton belül a kenőpénzeket gyakran jutalékoknak, különleges engedményeknek vagy "szükséges kifizetéseknek" tüntették fel. A Daimler a vesztegetéshez amerikai bankszámlákra vagy amerikai álcégek külföldi bankszámláira utalta a kenőpénzeket.

Egy esetben a Daimler hamis tanácsadói szerződést kötött egy amerikai álcéggel, hogy azon keresztül bonyolítsa le a törvényellenes kifizetéseket külföldi tisztviselőknek - állítják a 76 oldalas keresetben, amely szerint a Daimler több száz esetben vesztegetett meg tisztségviselőket kormányzati megrendelés megszerzése érdekében. A Daimler egy ízben születésnapi ajándék gyanánt egy több mint 300 ezer dollárt érő páncélozott, S-osztályú Mercedest küldött egy türkmén tisztviselőnek. Egy vezető indonéz tisztviselő gyerekei nászajándékokat kaptak a Daimlertől.

Amerikai lapok szerint a Daimler - az anyacég és egy-egy német, orosz és kínai leányvállalata ellen indítottak eljárást - kiegyezett az amerikai hatóságokkal. Az anyavállalat 185 millió dollárt fog fizetni, és a három érintett leányvállalat közül kettő, a német és az orosz bűnösnek fogja magát vallani az április 1-jei tárgyaláson. A kiegyezés értelmében a Daimler 93,6 millió dollárt fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak, és 91,4 millió dollárt kap a tőzsdefelügyelet.