Szoros eredmény született az iraki választáson

Vágólapra másolva!
Az Iraki Blokk, Ijád Allávi korábbi kormányfő pártja nyerte az iraki választásokat, de csak két mandátummal előzte meg a hivatalban lévő miniszterelnök, Núri al-Máliki pártját. A szoros eredmény miatt hosszú koalíciós tárgyalásokra lehet számítani, és az is nehezíti a helyzetet, hogy al-Máliki egyelőre nem hajlnadó elismerni vereségét.
Vágólapra másolva!

Ijád Allávi korábbi miniszterelnök pártja jutott a legtöbb képviselői helyhez a március 7-én megtartott iraki parlamenti választásokon - jelentette be pénteken Bagdadban az országos választási bizottság. Allávi Iraki Blokkja - amely átnyúl a síita és szunnita felekezetet közti határon - 91, a fő vetélytárs Núri al-Máliki hivatalban lévő kormányfő síita pártja 89 helyet szerzett a parlamentben. A síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség lett a harmadik, a kurd pártok szövetségének pedig a negyedik helyre került.

A szoros eredmény hosszú, kimerítő kormányalakítási tárgyalásokat jeleznek előre. Azt az alkotmánybíróság fogja eldönteni, hogy a legtöbb helyet szerző pártszövetség kapja-e a megbízást a kormány megalakítására, vagy az a szövetség, amely az új parlamentben majd kialakul. A választások kimenetele súlyos csapást jelent Máliki számára, de nem jelent garanciát arra, hogy Allávi lesz a miniszterelnök.

Núri al-Máliki kormányfő máris kijelentette, hogy nem ismeri el választási vereségét, mert a választási bizottság által kihirdetett eredmények nem véglegesek. A miniszterelnök jelezte, hogy bíróságon támadja meg a végeredményt. "A választások eredménye nem végleges. Természetesen nem fogadjuk el az eredményt. Ez csak előzetes" - mondta Máliki egy sajtótájékoztatón.

Ijád Allávi szerint ő "minden párttal", azaz a győztesekkel és a vesztesekkel is tárgyalni fog az új kabinet megalakításáról. A politikus szerint koalíciója "mindenki előtt nyitva áll". Mint mondta, Irak "kész baráti kezet nyújtani" Kuvaitnak, Szaúd-Arábiának, Törökországnak, Jordániának, Szíriának és Iránnak a pozitív kapcsolatok építése és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján.

Az Egyesült Államok pénteken üdvözölte az iraki választási folyamat lezárulását, amit Philip Crowley külügyi szóvivő a demokratikus fejlődés "fontos szakaszaként" jellemzett. Christopher Hill, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete és Ray Ordierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka pénteken közleményt adott ki, amely szerint nem létezik semmilyen arra utaló bizonyíték, hogy a választások során "tömeges és komoly csalást" követtek volna el.

A március 7-i választásokon az erőszak és a fenyegetések ellenére 12 millió iraki választópolgár vett részt. A szavazatszámlás hetei alatt több vezető politikus emlegetett csalást és követelte a szavazatok újraszámlálását. Az eredmények kihirdetése előtt kevesebb mint egy órával két, egyidejű pokolgépes merényletet történt egy Baakúbához közeli településen, Kaleszben, amelyben legkevesebb negyven ember életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek. Sajtójelentések szerint Bagdad lakosai közül sokan, zavargásokra és kijárási tilalom kihirdetésére készülve megpróbáltak élelmiszer-készleteket felhalmozni otthonaikban.