Föld órája: elsötétült a világ egy órára

Vágólapra másolva!
Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában - köztük Magyarországon is - kialudtak a fények egy órára a Föld órája elnevezésű akció során. Az egy órás elsötétítéssel a klímavédelemre és a környezettudatosság fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 142 település csatlakozott a kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű kezdeményezéséhez idén minden eddiginél több település csatlakozott Magyarországon: a résztvevő települések száma a szervezet honlapja szerint 142, az intézményeké és vállalatoké 460 volt. A fővárosban elsötétült minden híd, a Parlament, a budai vár, a Citadella, a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Széchenyi fürdő és a Gellért szálló is. Az akcióban részt vettek többek között iskolák, szállodák, bankok és vendéglátóhelyek.

Az idén negyedszerre megszervezett akció keretében időzónák szerint egymást követve sötétültek el az nevezetes intézmények a manilai bevásárlóközponttól a berlini Brandenburgi kapun át a New York-i Empire State Buildinging. Lekapcsolták a sydneyi operaház, a pekingi Tiltott Város, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Big Ben és a római Colosseum díszkivilágítását is.

Moszkvában sötétbe borult a Lomonoszov Állami Egyetem, a Luzsnyiki Stadion és az Ukrajna szálló. Moszkva előtt 40 orosz városban aludtak ki a fények, a távol-keleti Vlagyivosztok éttermeiben gyertyával világítottak. Az akcióban részt vettek az antarktiszi Davis kutatóállomás tudósai is.

"Így kívánjuk közölni a politikusaikkal, hogy nem adhatjuk fel a klímaváltozás elleni harcot" - mondta Debbie Champan, a WWF nagy-britanniai szervezetének szóvivője.

Az akciót az idén negyedszerre szervezte meg a Természetvédelmi Világalap (WWF), hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaváltozás veszélyére. A 2007-ben Sydneyből indult kezdeményezéshez tavaly világszerte 88 ország közel 4 ezer városa csatlakozott. Magyarországon először 2008-ban szervezték meg a klímaakciót, akkor mindössze 4 település részvételével. Tavaly már 67 település és száznál több vállalat csatlakozott.