Élő adásban tárgyalt a tüntetőkkel a thai kormányfő

Vágólapra másolva!
Nyilvános megbeszélést folytatott egymással a tahi kormányfő és az azonnali választást követelő ellenzéki tüntetők. Álláspontjaik nem közeledtek.
Vágólapra másolva!

A televízió nyilvánossága előtt tárgyalt vasárnap Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi kormányfő az új választásokat követelő tüntetőkkel. A megbeszélésen ismét elhangzottak a korábbi, egymással szögesen ellentétes vélemények el a kialakult helyzetről. A vörös inges tüntetők a parlament feloszlatását, új választásokat követeltek, a kék pólóba öltözött tanácsadókkal érkező kormányfő is azt ismételte, amit eddig: a parlament azonnali feloszlatása nem oldja meg a mély politikai válságot.

A tiltakozók március 12. óta tüntetnek Bangkokban, és azt ígérik, addig nem nyugszanak, amíg Abhiszit új választásokat nem ír ki. Az elmúlt két hétben több tízezren vettek részt a tüntetéseken, volt amikor százezren is voltak. Az ellenzéki "vörös ingesek" szerint Abhiszint törvénytelenül, a hadsereg hallgatólagos beleegyezésével került hatalomra.

A tüntetéseket vezető Egyesült Front a Demokráciáért, a Diktatúra ellen (UDD) elnevezésű ellenzéki szövetséget részben a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök finanszírozza. A jelenlegi kormányfő viszont a hadsereg, a monarchisták és a régi bangkoki elit támogatását élvezi.