A világ legkegyetlenebb lázadói mészároltak Kongóban

Vágólapra másolva!
Az ENSZ és a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint egy uganadai lázadócsoport több 300 mint embert meggyilkolt, több tucatot pedig elrabolt tavaly év végén Kongóban. A mészárlást véghajtó Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű csoportot a világ egyik legkegyetlenebb lázadószervezeteként tartják számon.
Vágólapra másolva!

Több mint 300 embert ölt meg az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű ugandai lázadócsoport tavaly év végén Kongóban - közölte vasárnap a New York-i székhelyű Human Rights Watch jogvédő szervezet. A civil szervezet szerint további 250 embert - közöttük 80 gyereket - pedig elraboltak a lázadók.

Liliane Egounlety gyilkosságok ügyében folytatott nyomozást vezető ENSZ-illetékes szerint 290 embert bizonyítottan lemészároltak és 150-et elraboltak 2009. december 14. és 17. között. Todd Howland, az ENSZ kongói emberi jogi irodának igazgatója szerint az áldozatok száma a 300-at is meghaladhatja.

Az Uganda északi részén 1988 óta tevékenykedő LRA-t a világ egyik legkegyetlenebb lázadószervezeteként tartják számon. Fegyveresei 2005-ben - miután kiszorították őket Ugandából - a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén telepedtek le, de jelen vannak a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban is.

A helyi egyházmegye vezetője szerint az LRA tagjai tavaly év végén Kongóban főleg férfiakra támadtak, de nőket is meggyilkoltak, az iskolába tartó gyermekeket pedig elrabolták. Az ENSZ-nek a mészárlás helyszínétől 50 kilométerre keletre fekvő Niangarában van bázisa, de a katonák száma nem éri el a százat és helikopterük sincsen.