Külföldi gyíkvadászokat ítéltek 18 hét börtönre Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Őshonos, védett gyíkokat fogdosott össze Új-Zélandon egy svájci és egy mexikói állampolgár, hogy később kicsempésszék őket az országból, de a rendőrség elfogta őket. Tizennyolc hetet kell börtönben ülniük, mert - az indoklás szerint - bűnük olyan súlyú, mintha elefántcsontot csempésztek volna.
Vágólapra másolva!

Őshonos védett gyíkok vadászata és birtoklása miatt 18 hét börtönre ítéltek Új-Zélandon két külföldit. A bíróság szerint a vádlottak bűne felér azzal, mintha elefántcsontot csempésztek volna. Az eredetileg kiszabott büntetésük éppen ezért hat hónap volt, és csak azért kaptak enyhítést, mert beismerték, hogy megsértették a vadvédelemről szóló törvényeket.

A svájci és a mexikói férfi február elején öt napig vadászott a védett gyíkokra, amelyeket egy ugandai származású német mérnöknek kellett volna kivinnie az országból. A csempész 13 felnőtt és három fiatal hüllővel február 16-án bukott le Christchurch repülőterén. Őt 15 hét börtönre és az országból való kiutasításra ítélték.

A különleges, védett hüllők népszerűek az állatkereskedők körében, illegális kereskedelmük egyre erősödik. 2009 végén egy német férfi alsónadrágjában 44 kistermetű gyíkkal próbált repülőre szállni. Az új-zélandi hatóságok közlése szerint az apró, őshonos gyíkok feketepiaci ára a 2800 eurót (743 ezer forintot) is elérheti.