Kiszabadítottak Pakisztánban egy elrabolt iráni diplomatát

Vágólapra másolva!
Másfél évvel elrablása után iráni titkos ügynökök kiszabadítottak egy Pakisztánban elrabolt iráni diplomatát. Az iráni televízió szerint összetett titkosszolgálati akcióval szabadították ki Irán pesavari konzulátusának kereskedelmi attaséját, de több részletet nem közöltek az esetről.
Vágólapra másolva!

Kiszabadított az iráni titkosszolgálat Pakisztánban egy csaknem másfél évvel ezelőtt elrabolt iráni diplomatát - jelentette kedden az iráni állami televízió. Irán pesavari konzulátusának kereskedelmi attaséja 2008 novemberében esett fegyveres emberrablók fogságába az északnyugat-pakisztáni városban. Éppen munkahelyére indult, amikor még otthona közelében ismeretlenek lövésekkel feltartóztatták gépkocsiját, megölték pakisztáni testőrét, majd saját járművükön elhurcolták őt.

A keddi jelentés szerint a diplomata iráni titkos ügynökök "összetett titkosszolgálati akciójának" köszönhetően nyerte vissza szabadságát és térhetett vissza Iránba. A diplomata szabadulásáról több részletet nem közöltek. Helyiek szerint a kétmilliós Pesavarban az utóbbi időben terjed a szervezett bűnözés és az erőszak. Nincs kizárva, hogy az iráni diplomatát váltságdíj reményében rabolták el.

Egy évvel a kereskedelmi attasé elrablása után ismeretlenek lelőtték a pesavari iráni konzulátus egyik pakisztáni alkalmazottját saját lakása közelében. Az iráni titkosszolgálat februárban is sikeres akciót hajtott végre: elfogták a Dzsundallah szunnita lázadócsoport vezérét, akit Teherán azzal vádol, hogy számos merénylet értelmi szerzője volt az ország délkeleti, Pakisztánnal határos vidékén.