Csecsen szélsőségesek vállalták a moszkvai robbantást

Vágólapra másolva!
Csecsen szélsőségesek, az úgynevezett Kaukázusi Emirátus nevű csoport vezetője vállalta magára a hétfői, 39 áldozatot követelő moszkvai merényletért a felelősséget. A csoport vezetője azt közölte: az Oroszország elleni támadások folytatódni fognak.
Vágólapra másolva!

Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emirátus vezére magára vállalta a hétfői moszkvai metrórobbantásokat.

A szélsőségesek által használt Kavkazcentr honlapon közzétett videón Umarov azt mondta: személyesen adott parancsot a támadás megkezdésére, és hogy az Oroszország elleni támadások folytatódni fognak.

Nem sokkal a videofelvétel megjelenése előtt az úgynevezett Kaukázusi Emirátus külföldi szóvivője, Samszuddin Batukajev a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "ők nem követtek el merényleteket Moszkvában, és nem tudják, ki tette".

Umarov korábban bejelentette: kiterjeszti a háborút a Kaukázusi Emirátus határain túlra, az orosz városok utcáira. Umarov ezen nyilatkozata alapján számos szakértő feltételezte, hogy köze van a moszkvai robbantásokhoz.

Hétfőn 39 ember halt meg, amikor két öngyilkos merénylő bombát robbantott a moszkvai metró két állomásán, a Lubjankán és a Park Kulturyn. A két nő elkövető a bombákat vasszegekkel és csavarokkal töltötte meg, így a repeszek is sok áldozatot szedtek. A moszkvai metrón naponta 5,5 millió ember utazik.