Azonosították a két moszkvai öngyilkos merénylőt

Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok azonosították a hétfői moszkvai rebbantások két elkövetőjét, mindketten szélsőséges harcosok özvegyei voltak. Az orosz biztonsági szolgálat főnöke szerint már azt is tudják, kik szervezték a merényleteket, több embert már őrizetbe is vettek. Dimitrij Medvegyev elnök egy dagesztáni tanácskozáson azt mondta: az eddigieknél keményebben kell fellépni a terrorizmus ellen.
Vágólapra másolva!

Azonosították a moszkvai metróban hétfőn elkövetett két robbantás öngyilkos merénylőjét - jelentette a lifenews.ru orosz honlap csütörtökön, bár a közlést hivatalosan még nem erősítették meg. A honlap szerint egyikük Umalat Magomedov, egy szélsőséges dagesztáni csoport tavaly decemberben megölt vezérének az özvegye. A másik a húszéves Marha Usztarhanova, Szaid-Emin Hizrijev ugyancsak megölt gudermeszi szélsőséges özvegye.

Sikerült tisztázni azt is, hogy a két asszony egy kísérővel a dagesztáni Kizljarból, busszal indult el, és hétfőn hajnali két óra körül érkezett Moszkvába, a Luzsnyiki autóbusz-végállomásra. Az őket szállító busz vezetőjét és minden utasát kihallgatták. Noha a másfél napos út után, éjszakai érkezés esetén a buszvezetők általában a buszban alszanak, és ezt megengedik az utasoknak is, mire a többiek felébredtek, a két nő és a kísérő már eltűnt.

Csütörtökön hivatalos közlés szerint azonosították a dagesztáni Kizljarban szerdán elkövetett merényletek egyik tettesét is: egy 22 éves helyi férfi, Daud Magomedov. Ugyancsak azonosítottak egy Nalcsikban szerdán megölt szélsőségest. Nevét még nem tették közzé, de bejelentették, hogy Anzor Esztyemirov, a Kabar-Balkárföld-i szélsőségesek nemrég szintén megölt vezérének helyettese volt, és számos térségbeli merényletben volt része.

Ismerik a szervezőket is

A biztonsági szervek már azt is tudják, kik állnak a merényletek mögött, és körözik őket - jelentette be Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. Bortnyikov egy, a dagesztáni Mahacskalában, Dmitrij Medvegyev elnök részvételével tartott értekezleten azt mondta: megerősítést nyert, hogy észak-kaukázusi illegális szerveződésekhez kötődnek a terrorakciók. Több személyt máris őrizetbe vettek, folyik a kihallgatásuk, és bizonyítékok is vannak arra nézve, hogy közük van a merényletekhez.

Medvegyev elnök arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban az eddiginél hatékonyabb módszereket kell alkalmazni, esetleg keményebben kell fellépni, és mindenképpen a megelőzésre kell összpontosítani. Az észak-kaukázusi terrorizmus elleni harcban öt alapvető feladatot jelölt meg: a rendvédelmi, igazságszolgáltatási és biztonsági szervek megerősítését, a terroristákra mérendő célzott, hatásos csapásokat, a terroristák és búvóhelyeik megsemmisítését, támogatást azoknak, akik el akarják hagyni a banditákat, valamint a gazdaság, az oktatás, a kultúra fejlesztését és az erkölcsi-szellemi tényező erősítését a térségben.