Kínának udvarol a szankcióktól félő Irán

Vágólapra másolva!
Irán saját atomprogramjának vezető tisztviselőjét küldte Pekingbe, hogy meggyőzze Kínát, ne támogassa az ellene irányuló ENSZ-szankciókat. Kína ugyanis a napokban jelezte, hogy hajlandó tárgyalni az Egyesült Államok által követelt szankciókról, amelyek elfogadásához szükséges az ENSZ Biztonsági Tanács összes tagjának az egyetértése.
Vágólapra másolva!

Kínába látogatott az iráni atomprogram főtárgyalója, Szaid Dzsalili, miután megjelentek arra utaló jelek, hogy Peking már nem ellenzi az Irán elleni ENSZ-szankciókat. Dzsalili szerint "kétoldalú tárgyalásokra" érkezett Pekingbe, hogy megbeszélje az atomügyet a kínaiakkal. "Az Irán és Kína közötti kapcsolatok rendkívül fontosak, és nagyon fontos a mi két országunknak, hogy együttműködjünk az ügyben" - nyilatkozta az iráni állami Irna hírügynökségnek.

A szankciókat szorgalmazó Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Susan Rice korábban kijelentette: Kína kész komoly tárgyalásokat tartani Iránról. Ez azért számít szokatlannak, mert Peking és Teherán szoros kapcsolatot ápol egymással - írja a BBC. Míg az Egyesült Államok és több európai ország azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyvert akar előállítani, Teherán azzal védekezik, hogy atomprogramja békés célú. A program miatt vezetnének be szankciókat Irán ellen, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként Kína korábban nem támogatott.

Amerikai tisztviselők még szerdán azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy Kína ígéretet tett: leül tárgyalni a kérdésről. "Kína beleegyezett, hogy leüljünk és komoly tárgyalásokat kezdjünk itt, New Yorkban" - mondta Rice a CNN-nek. Szerinte ez lehetne az első lépés, hogy az "iráni rezsim" ellen kemény szankciókat fogadhasson el a Biztonsági Tanács.

Csin Gang kínai külügyi szóvivő is megerősítette, hogy a jövő hónapban Hu Csintao államfő az Egyesült Államokba utazik, hogy az atombiztonságról tárgyaljon. Csin Gang hozzátette, hogy Kína mindig a békés megoldást szorgalmazta, és hogy a diplomáciai eszközöket részesítik előnyben. Gang kijelentette, hogy "Kína erősen értékeli a nukleáris biztonság ügyét", és ellene van az atomfegyverek elterjedésének.

Szerdán eközben kiderült, hogy egy iráni atomtudós korábban disszidált a mekkai zarándoklatáról. Sahram Amiri az Egyesült Államokban telepedett le, és jelenleg a CIA-nak segít az iráni atomprogram megakadályozásában - írta az ABC News. Irán azzal vádolja az amerikaiakat, hogy megszöktették a tudóst, Washington viszont állítja: nem is tud Amiriról.