Egy 17 éves lány lehetett az egyik moszkvai merénylő

Vágólapra másolva!
Egy meggyilkolt szélsőséges felesége volt az a 17 éves lány, aki a gyanú szerint felrobbantotta magát a moszkvai metró lubjankai állomásán hétfőn. A Kommerszant nevű orosz lap egy fotót is közölt róla és párjáról, amelyen az látható, hogy mindketten egy-egy pisztolyt fognak.
Vágólapra másolva!

Egy 17 éves lány lehetett a moszkvai merénylet egyik elkövetője - írja saját értesülései alapján a BBC. A 40 halálos áldozatot és 70 sérültet követelő hétfői kettős robbantást a moszkvai metró két állomásán, a Lubjankán és a Park Kulturin követték el a reggeli csúcs idején.

Dzsennet Abdurahmanova Dagesztán Haszavjurt nevű körzetéből, a csecsen határ közeléből származott - közölte a délorosz rendőrség a BBC-vel. A lány egy vezető iszlamista harcos, Umalat Magomedov felesége volt, akit 2009 végén öltek meg az orosz biztonsági erők. Az orosz rendőrök azt nem erősítették meg a BBC-nek, hogy valóban ő követte volna el a merényletet, azonban azt elmondta szóvivőjük, hogy információkat szolgáltattak a moszkvai rendőröknek a lányról.

Az orosz Kommerszant című lap közölt egy fényképet a házaspárról, amelyen Abdurahmanova és férje is pisztollyal a kezében pózol. A BBC szerint a kép és a merénylet után az elkövetőkről készített fotók között nagy a hasonlóság, ezért valószínű, hogy a lány robbanthatott. A Kommerszant szerint ő ölhetett a lubjankai állomáson, ahol 20 ember vesztette életét.

Abdurahmanova a gyanú szerint busszal érkezett Moszkvába Kizljar városából. Néhai férje, Magomedov közeli munkatársa lehetett Doku Umarov csecsen lázadóvezérnek, aki vélhetően a moszkvai támadás elrendelője volt - közölték az orosz titkosszolgálat (FSZB) tisztviselői. Umarov egy videoüzenetben további támadásokra figyelmeztette az oroszokat a lázadók egyik weboldalán. A vezér kijelentette, hogy a merénylet bosszú volt azért, mert az orosz biztonsági erők február 11-én szerinte ártatlan civileket öltek meg Arstyi kisvárosában.