Szerencsét hozó fehér elefántot űz a mianmari kormány

Vágólapra másolva!
A hagyomány szerint szerencsét és jólétet hozó fehér elefánt után kutatnak legfelsőbb parancsra a mianmari katonák. A rezsim feltehetően legitimitását akarja megerősíteni a legendás állat befogásával, a szabadnak hirdetett, de az ellenzék által bojkottált választás évében.
Vágólapra másolva!

Ötvenfős különleges katonai egységet rendelt ki a mianmari rezsim az ország nyugati tengerpartjára, hogy felkutasson és befogjon egy a környéken januárban észlelt ritka fehér elefántot - jelentette a brit Telegraph. Az ilyen állatok évszázadok óta a hatalmat és a jó szerencsét jelképezik Ázsiában. Megjelenésük egy-egy ország fellendülését, vezetőinek bölcsességét, igazságosságát jelképezik a hagyomány szerint, míg elpusztulásukat gyakran szerencsétlenségek előjeleként értékelik.

A dzsungelben az ötven katona állatorvosok és elefánthajtók segítségével igyekszik a ritka állat nyomára jutni. Két éve már láttak a környéken fehér elefántot, ám akkor - hiába rendelték el, hogy minden helyi családból egy-egy ember ingyen álljon az utána kutató katonák rendelkezésére - nem sikerült megtalálni az állatot. Most ismét megparancsolták az embereknek, hogy vegyenek részt a kutatásban, akikre megint ingyenmunka vár, ráadásul a kutatócsapat nem törődik azzal, hogy saját elefántjaik letapossák a helyi földművesek kertjeit.

A rezsim feltehetően arra számít, hogy a fehér elefánt elfogásával megerősítheti hatalmának sokak által megkérdőjelezett legitimitását, ráadásul egy olyan évben, amikor választást tartanak. Az idei választást szabadnak hirdette meg a rezsim, ám azt megtiltották, hogy Aung Szan Szú Kji, az évek óta házi őrizetben tartott ellenzéki vezér is elinduljon rajta. Szú Kji pártja, a legjelentősebb ellenzéki politikai mozgalom erre válaszul bejelentette, bojkottálni fogják a szavazást.