Bocsánatot kért az antiszemita hasonlatért a vatikáni szónok

Vágólapra másolva!
Nem állt szándékában senkit sem megbántani Raniero Cantalamessa katolikus prédikátornak, aki a zsidóság szenvedéseihez hasonlította az egyházat ért kritikákat pénteken. A szónok egy olasz lapnak adott interjúban kért bocsánatot a hasonlatért, amely felháborodást keltett zsidó szervezetek és a papok által elkövetett molesztálások áldozatai között.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért szavaiért Raniero Cantalamessa katolikus prédikátor, aki nyilvánosan a zsidók által elszenvedett "kollektív erőszakhoz" hasonlította az egyházat a pedofilbotrányok miatt ért támadásokat nagypénteki beszédében. Cantalamessa szerint XVI. Benedek pápa nem tudott a pénteki prédikációról - írja a BBC.

A prédikátor állítása szerint egy zsidó barátja leveléből idézett, amin zsidó szervezetek és a zaklatások áldozatai is egyaránt felháborodtak. A Németországi Zsidók Központi Tanácsát vezető Stephan Kramer "példátlan arcátlanságnak" nevezte a megjegyzést. "Visszatasztító, obszcén és a zaklatásokat elszenvedőkre, illetve a holokauszt áldozataira nézve egyaránt sértő" - tette hozzá az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az amerikai papok által elkövetett molesztálások áldozatainak szövetsége (Snap) egyik szóvivője útján vakmerőnek és felelőtlennek nevezte a prédikációt. "Ülnek ott a pápai palotában, egy kicsit kellemetlenül érzik magukat, és olyan emberekhez hasonlítják magukat, akiket marhavagonokban Auschwitzba küldtek?" - tette fel a kérdést Peter Isely. A prédikátor a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújában vasárnap kijelentette: nem állt szándékában senkit sem megbántani.

A Vatikán már korábban közölte, hogy a prédikátor által elmondottak nem tükrözik az egyház álláspontját. A beszéd azonban teljes terjedelmében megjelent a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano címlapján - jegyezte meg a BBC. Federico Lombardi szóvivő az AP-nek azt mondta, az olyan párhuzamok, mint amilyet Cantalamessa felvetett, "félreértésekhez vezethetnek".

A katolikus egyházat megrengette az utóbbi hetekben több országban kipattant gyermekmolesztálási botrány. Írországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Hollandiában, majd Svájcban is jelentkeztek olyan áldozatok, akiket korábban papok zaklattak egyházi intézményekben.