Erkölcsi megtérést is sürgetett a pápa húsvéti áldásában

Vágólapra másolva!
Nem említette a katolikus egyházon belüli gyermekmolesztálási botrányt XVI. Benedek pápa húsvéti Urbi et orbi áldásában húsvétvasárnap. Szellemi és erkölcsi megtérést sürgetett a válság miatt, szót ejtett az elnyomott közel-keleti keresztény közösségekről, és Isten segítségét kérte az afrikai konfliktusok megoldásában.
Vágólapra másolva!

"Az emberiségnek, hogy túlléphessen a válságon, nemcsak felületes kiigazításokra, hanem szellemi és erkölcsi megtérésre van szüksége" - mondta Urbi et orbi (Róma városának és a világnak szóló) áldása során XVI. Benedek pápa, a húsvétvasárnapi mise után. A Szent Péter székesegyház központi erkélyén elmondott áldás 65 nyelven hangzott el, ami kettővel - az izlandival és a kazahhal - több, mint egy éve.

A pápa szerint az embereknek szükségük van az evangélium üdvére, mert az az erkölcsi válság, amelyet a Föld él át, mély változásokat követel, kezdve a lelkiismerettel. XVI. Benedek üzenetében nem tett említést a katolikus egyházat több országban, így az ő szülőföldjén, Németországban, illetve az Egyesült Államokban megrázó pedofilbotrányokról.

Üzenetében az egyházfő a világ konfliktusainak és katasztrófáinak hosszú sorát említette. Arra kérte Krisztust, hogy a Közel-Keleten, és főként az ő halála és feltámadása által megszentelt földön élő népek igazi és végleges exodust vigyenek végbe, amely a háborúból és erőszakból a békébe és egyetértésbe viszi őket.

Támogatásáról biztosította az Irakban élő keresztényeket, illetve a térség keresztény közösségeit, amelyek megpróbáltatásoknak és szenvedésnek vannak kitéve. Elmondta, hogy aggódik azoknak a keresztényeknek a sorsa miatt, akiket hitük miatt üldöznek, és akik ugyanezért meghalnak, például Pakisztánban.

A terrorizmus és a társadalmi, vallási megkülönböztetés által sújtott országokban legyen erő a párbeszéd és a higgadt együttélés útjának elindítására - szorgalmazta a pápa. Sürgette, hogy vessenek véget a viszályoknak, amelyek további pusztításokat és szenvedést okoznak Afrikában, és Istenre bízta a Kongói Demokratikus Köztársaság, Guinea és Nigéria jövőjét. A latin-amerikai és karibi országok sorsáért is aggódott, mert elszaporodtak a kábítószer-kereskedelemhez kötődő bűncselekmények. Együttérzéséről biztosította a nemrég földrengéstől sújtott Haiti és Chile lakosságát.