Tüntetéssé változott a húsvéti mise Dublinban

Vágólapra másolva!
Az ír katolikus egyház elleni tüntetéssé változott a húsvét vasárnapi mise az írországi Dublin legfontosabb templomának számító Szent Mária plébániatemplomban. A papok szexuális áldozatai miatt demonstrálók kifütyülték és többször félbeszakították Diarmuid Martint, Dublin érsekét.
Vágólapra másolva!

Tüntetéssé változott a húsvét vasárnapi mise a dublini Szent Mária plébániatemplomban. A katolikus papok szexuális áldozatainak tiszteletére megtartott demonstráción már a templom előtt dühös tömeg gyűlt össze, majd mise közben is több incidens történt.

A tüntetők a templom előtt gyülekeztek, majd a felállított korlátokra gyerekcipőket függesztettek fel, így jelképezve a visszaélések gyerekáldozatait. Néhány tüntető ezután bement a templomba, majd megpróbáltak gyerekcipőket elhelyezni az oltáron, de a biztonsági személyzet megakadályozta őket ebben.

Amikor megjelent Dublin érseke, Diarmuid Martin, a misén többen fütyülni kezdtek, majd az érsek szónoklatát közbekiáltásokkal zavarták meg. Eközben többen táblákat emeltek a magasba, azzal a szöveggel: "Jézus képmutatói, az egyház meggyalázza, megfélemlíti, elpusztítja a gyerekeket, és letagadja, letagadja, letagadja!"

Az Irish Examiner nevű ír napilap szerint a demonstrációt az a Kevin Flanagan szervezte, akinek bátyját kisgyerekként szexuálisan bántalmazták az 1950-es években. Az újság szerint Flanagan az élharcosa az egykori áldozatok követelésének, hogy nemzetközi vizsgálat induljon Írországban az egyházi visszaélések ügyében.

Diarmuid Martin végül elmondta beszédét. "Napjainkban sok vizsgálódás folyik az ír egyházban, és sok hibára derül fény, miközben kérdések merülnek fel az egyháznak az ír társadalomban betöltött múltbeli és jövőbeni szerepét illetően. Nagyítóval vizsgálják az ír egyházat minden lehetséges nézőpontból. A média, a közvélemény a kudarcokra, és az egyházi vezetők árulásaira összpontosít, de eközben kárt okoz annak a kultúrának is, amely az egyházon belül fejlődött ki" - közölte Dublin érseke.

Diarmuid Martin szerint "az igazság szabaddá teszi az egyházat, még ha az igazságot nehéz is tudomásul venni". Az érsek azt is mondta, hogy "a kudarcokat, vétkeket meghatározni könnyű feladat, de vannak olyanok, akik eközben morális károkat is okoznak az egyháznak, amiről úgy vélik, hogy jóvátehetetlenül rossz irányba ment."

Az érsek azzal fejezte be beszédét: "akik szeretik egyházukat, azokban megmarad a remény a változásokra". Mint mondta: "az egyház bűneit fel lehet tárni, de az egyház átalakul, megújul, amennyiben Krisztus szellemének megfelelően cselekszik."