Megtámadtak egy amerikai konzulátust Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Bomba robbant hétfőn az egyik északnyugat-pakisztáni városban egy párt rendezvényén, a merényletben legalább 38 ember meghalt. Néhány órával később Pesavarban fegyveresek támadtak az amerikai konzulátusra. A konzulátus épületében nem tartózkodik amerikai személyzet.
Vágólapra másolva!

Több merényletet is elkövettek hétfőn Pakisztánban. Az ország északi részén fekvő Malakand régió Timargarah városában hétfőn egy öngyilkos merénylő egy párt rendezvényén robbantott. A merényletben legkevesebb 38 ember halt meg, több mint százan megsebesültek.

A párt, az ANP a tartomány kormányzó pártja, és támogatja a hadseregnek a tálib fegyveresek elleni offenzíváit. Dir körzet a Szvat-völggyel szomszédos, amelynek ellenőrzéséért tavaly a hadsereg nagyszabású katonai műveletet folytatott.

Néhány órával később fegyveresek rátámadtak a pesavari amerikai konzulátust őrző egyik katonai posztra. A térségből szemtanúk és a rendőrség szerint három - más források szerint öt - robbanás hallatszott. A televíziókban mutatott képeken sötét füstoszlop gomolygott az északnyugat-pakisztáni nagyváros katonai negyede fölött, ahol a konzulátus épülete is áll.

A konzulátus épületében hivatalosan nem tartózkodik amerikai személyzet egy éve, azóta, hogy a városban véres merényletek sorozatát követték el. Az iszlámábádi amerikai nagykövetség szóvivője megerősítette, hogy az amerikai konzulátus volt a pesavari támadás célpontja. Ariel Howard ugyanakkor azt nem tudta megmondani, hogy keletkeztek-e károk az épületben, és a támadásnak vannak-e áldozatai.