Vágólapra másolva!
Kezd helyreállni a rend a brazíliai Rio de Janeiróban és környékén, ahol a hétfő óta tartó esőzések miatt legkevesebb 110 ember meghalt, utakat és alagutakat borított el a sárral kevert árvíz, a város közlekedése szinte teljesen megbénult. A mentőcsapatok még keresik a túlélőket.
Vágólapra másolva!

Több városrészt teljesen elárasztották a heves esőzések Rio de Janeiróban: a brazil nagyváros több pontján víz alatt állnak a házak, autókra dőlt fákat lehet látni, sár -és kavicsgörgetegek zárnak el utcákat. "Kaotikus állapotok uralkodnak" - idézte a BBC online kiadása Eduardo da Costa Paes főpolgármestert szerdán. A főpolgármester szerint kezd helyreállni a rend, holott az esőzések mmég mindig tartanak, de alacsonyabb intenzitással.

Eddig 4000 család került az utcára és 10 ezer családnak kellett elhagynia otthonát, mert az esőzések és a sárlavina veszélyeztetik a házaikat. A hatóságok közlése szerint eddig legkevesebb 110 halottról lehet tudni.

Összesen 3000 tűzoltó és 4000 takarító dolgozik a károk eltakarításán és a túlélők mentésén. Sokakat több óra után húztak ki az összedőlt házak romjai és a sártenger alól, de a BBC szerint még sok embert keresnek.

Építkezésre alkalmatlan területre épült

A Cukorsüveg-hegy körül lévő városrészre hétfő estétől 12 óra alatt hullott dupla annyi eső, mint amennyi egész áprilisban jellemző. Az időjárás-előrejelzés pedig még több csapadékot ígér. Különösen veszélyeztetettek a város dombjaira épített szegénynegyedek, mivel a teljesen felpuhult föld gyakran indul meg lefelé, amikor sárlavinák ragadnak magukkal házakat. Csak Rióból 140 földcsuszamlást jelentettek.

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Decemberben Rio de Janeiro megyében 72 ember halt meg a mostanihoz hasonló áradásokban. 2014-ben focivébét rendeznek a városban, két évvel később pedig az olimpiának ad otthont Rio. A 11 milliós nagyvárost sokat kritizálták rendkívüli veszélyessége miatt, most az egyre gyakoribb extrém esőzések miatt vannak aggodalmas hangok.

Rio egy része olyan területre épült, amit nemzeti parknak kellett volna nyilvánítani - mondta André Urani városépítészeti szakértő a brazil Globo tévécsatornának. Mint mondta, a terület nagyvárosi építkezésre teljesen alkalmatlan.