Hat hónapig uralja az ideiglenes kormány Kirgizisztánt

Vágólapra másolva!
Átvette a hatalmat, feloszlatta a parlamentet és ideiglenes kormányt alakított az ellenzék Kirgizisztánban, ahol szerdán egy véres tüntetéssorozat után az ország elnöke, Kurmanbek Bakijev elhagyta a fővárost, a miniszterelnök, Danijar Uszenov pedig aláírta lemondását. Az ideiglenes kormányfő telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki segítséget ajánlott fel az egykori szovjet tagköztársaságnak.
Vágólapra másolva!

Roza Otunbajeva, a kirgiz ellenzék vezetője bejelentette, hogy az ideiglenes kormány teljesen átvette a hatalmat Kirgizisztánban - írja a BBC. Otunbajeva szerint Kurmanbek Bakijev elnök még nem mondott le, hanem az ország déli részében gyűjti maga köré támogatóit. Bakijev - aki maga is egy forradalmat követően került hatalomra öt évvel ezelőtt - szerdán repülőre szállt, és elhagyta a fővárost, de eddig nem nyilatkozott a történtekről. A BBC szerint jelenleg feltehetően Dzsalalábád környékén tartózkodik.

Szerdán hatvannyolc ellenzéki tüntető meghalt Biskekben, a fővárosban, amikor a kirgiz elnök távozását követelő ötezer fős tömeg összecsapott a rohamrendőrökkel, akik tüzet nyitottak rájuk. A tüntetők egy rövid időre a televízió épületét is elfoglalták, és súlyosan megverték az ország belügyminiszterét. Bakijev elnök a Dél-Kirgizisztánban fekvő Osba menekült, a miniszterelnök, Danijar Uszenov pedig aláírta lemondását. Otunbajeva - a korábbi külügyminiszter - vezetésével ideiglenes kormány alakult. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Szinte egyetlenegy kormányépület sem maradt épen. Több intézményt felgyújtottak, illetve bezúzták bejáratát, ablakait. Az állami televízió épületét is megtámadták és kifosztották. Egy háromemeletes kínai áruházat felgyújtottak. Csütörtökön reggel még nyugodt volt a főváros, az ellenzék már birtokba vette a kormányzati épületeket.

Később azonban bejelentették: tűzparancsot adott ki a kirgiz főváros üzleteit fosztogatók ellen az átmeneti kormány belügyminisztere, Bolot Sernyijazov. Eközben több száz ember megpróbálta elfoglalni a biskeki rendőr-főkapitányságot, de az épületet őrző rendőrök hang- és fénygránátokkal, valamint könnygázzal visszaszorították a támadókat.

Otunbajeva reggel sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az előző este alakult ideiglenes kormány hat hónapig marad hivatalban, amikor új választásokat tartanak. Bakijev elnökkel az új kormány tárgyalni akar a lemondásáról, miután "többé nincs szerepe a hatalomban" - mondta az ellenzék vezetője, aki szerint "igazságos rendszert és demokráciát" szeretnének felépíteni. Az ideiglenes kormányfő felszólította a lakosságot, hogy "őrizze meg nyugalmát, tartózkodjon a fosztogatástól, rombolástól, és ne hagyja magát provokálni".

Forrás: AFP
Otunbajeva bejelentette az idiglenes kormány megalakulását (a képre kattintva galéria nyílik)

A BBC Biskekben tartózkodó tudósítója szerint egyelőre nem világos, hogy Bakijev mennyi támogatót tud összegyűjteni délen, az ország második legnagyobb városában, Osban és megpróbálja-e visszavenni az irányítást. Az Interfax orosz hírügynökség szerint az ellenzék Osban is átvette az irányítást.

Otunbajeva ideiglenes kormányfőként csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, aki segítséget ajánlott fel az egykori szovjet tagköztársaságnak. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerint Oroszország elismeri az átmeneti kormányt, és "humanitárius segítséget ajánlott fel" a kirgiz népnek. Oroszország ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szerdai eseményekben semmilyen szerepe nem volt.

Peszkov szerint a telefonbeszélgetés során "Otunbajeva elmondta, hogy teljesen ellenőrzi az országban kialakult helyzetet. Hozzátette, hogy országa nehéz gazdasági helyzetben van, és további segítséget kért". A Prágában tartózkodó Dmitrij Medvegyev orosz elnök közben utasítást adott a kirgizisztáni orosz diplomáciai képviseletek és más orosz létesítmények őrzésének megerősítésére.

Forrás: AFP
A szerdai zavargások csütörtökre véget értek (galéria a kép mögött)

Az ENSZ bejelentette: rendkívüli küldöttet menesztenek Biskekbe a volt szlovák külügyminiszter személyében. Ban Ki Mun főtitkár szerint Jan Kubis már pénteken Kirgizisztánba érkezhet. Hozzátette, hogy minden erővel meg kell akadályozni a további vérontást.

Kirgizisztán az Egyesült Államok és Oroszország számára is stratégiai fontosságú, mindkét államnak működik ott katonai bázisa. Otunbajeva azt mondta, a bázisok továbbra is működhetnek. Az amerikai hadsereg ezt a támaszpontot használja tranzitállomásként az afganisztáni tálibokkal harcoló csapatainak ellátásához. Iszmail Iszakov, akit az ideiglenes kormány védelmi minisztereként neveztek meg, bejelentette, hogy átvették az irányítást a kirgiz fegyveres erők felett is.