Porított meszet kevert a lisztfehérítőbe egy kínai cég

Vágólapra másolva!
Mészporral keverte a megdrágult kukoricakeményítőt egy kínai cég, emiatt olcsóbban tudta eladni a lisztfehérítőt. A mész azonban a szervezetbe kerülve súlyos légzőrendszeri károsodáshoz vezethet. Nem tudni egyelőre, került-e külföldre a porból.
Vágólapra másolva!

Kínai lapbeszámolók szerint egy élelmiszeradalékokat gyártó kínai vállalat porított meszet kevert azokba a fehérítő porokba, amelyeket a lisztkészítésnél használnak. Arra nem tértek ki, hogy a lisztből, illetve a belőle készült termékekből jutott-e külföldre is.

A Legal Weekend című lap vállalati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Kína keleti partvidékén található Csiangszu tartomány egyik vállalata - a Yuzhong Food Additive Co. - két kilogrammonként fél kilogramm porított meszet kevert a fehérítő porba, majd ezt értékesítette a környékbeli négy nagy malomnak.

A liszt előállításánál használt fehérítő anyag rendszerint a kukoricakeményítő, ennek helyettesítése az olcsóbb és súlyosabb mészporral jelentősen csökkenti a fehérítő előállítási költségeit. A kukorica ára az idén minden eddigi rekordot megdöntött Kínában, ami a gyártókat a költségek csökkentésére ösztönözte.

A vállalat tulajdonosa el is ismerte, hogy a piaci árnál olcsóbban tudja értékesíteni az üzemében készült fehérítő port, tonnánként 9 ezer jüanért (1319 dollárért) a piaci 11 ezer jüanos átlagárral szemben. A porított mész bekerülése az emberi szervezetbe a tüdő, illetve az egész légzőrendszer károsodásához vezethet.