Visszavonul Le Pen, a francia szélsőjobb vezére

Vágólapra másolva!
Hátrább lép Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front 81 éves elnöke, aki a Figarónak azt mondta, hogy nem indul a 2012-es elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

"A 2012-es válaszásokon nem leszek jelölt" - mondta a Figarónak a Nemzeti Front alapítója és elnöke, a francia szélsójobboldal ikonikus alakja, Jean-Marie Le Pen.

Le Pen eddig soha nem mondta ki, hogy nem indul majd a választásokon, csak annyit árult el, hogy a jelölt természetesen az lesz, akit a párt a következő kongresszuson elnöknek választ.

Le Pen még a közelmúltban tartott regionális választásokon is azt mondta, hogy 81 éves kora ellenére nem hajlandó ezt a voksolást élete "utolsó választási csatájaként" kezelni, amit sokan úgy értelmeztek, hogy újra ott lesz az elnökségre kandidálók között.

Az ellentmondásos megítélésű politikus a francia politika igazi nagy öregje, jelölt volt az 1974-es, az 1988-as, az 1995-ös, a 2002-es és a 2007-es elnökválasztáson is. Legnagyobb sikerét 2002-ben érte el, amikor a szocialista jelöltet megelőzve bejutott a francia elnökválasztás második fordulójába, ahol Jacques Chirac volt az ellenfele. Le Pen a szavazatok 17,79 százalékát kapta meg, Chirac 82,21 százalékkal lett köztársasági elnök.

A Le Pen család a továbbiakban is a francia szőlsőjobboldal vezető ereje maradhat, a most távozó elnököt ugyanis jó eséllyel saját lánya, Marine Le Pen váltja majd a párt élén.